Current Affairs Quiz 16 December 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 16 December 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 16 December 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 16 December 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 16 December 2019

Question 1:______________ has penned a book titled “Mind Master: Winning Lessons from a Champion’s Life”.
A. Viswanathan Anand
B. Magnus Carlsen
C. Vladimir Kramnik
D. Fabiano Caruana

Answer and Explanation

Answer: A

Viswanathan Anand has penned a book titled “Mind Master: Winning Lessons from a Champion’s Life”.

Question 2:SBI has signed a loan agreement with KfW __________ development bank for 277 million USD for establishing an energy-efficient housing programme in India.
A. French
B. German
C. Spanish
D. Italian

Answer and Explanation

Answer: B

SBI has signed a loan agreement with KfW German development bank for 277 million USD for establishing an energy-efficient housing programme in India.

Question 3:_________ has inducted a ten-member working group to suggest segment-wise ways and means to improve loss prevention and loss minimisation in the general insurance industry
A. IRDAI
B. PFRDA
C. LIC
D. GIC

Answer and Explanation

Answer: A

IRDAI has inducted a ten-member working group to suggest segment-wise ways and means to improve loss prevention and loss minimisation in the general insurance industry. IRDAI Member (Non-Life) T. L. Alamelu will chair the group.

Question 4:Shrikant Madhav Vaidya has been appointed as the next Chairman of ____________ Ltd.
A. IOCL
B. ONGC
C. HPCL
D. BPCL

Answer and Explanation

Answer: A

Shrikant Madhav Vaidya has been appointed as the next Chairman of Indian Oil Corporation Ltd.

Question 5:___________ continues to be India’s top crude oil supplier, followed by UAE and Nigeria.
A. Iraq
B. Iran
C. Saudi Arabia
D. Qatar

Answer and Explanation

Answer: A

Iraq continues to be India’s top crude oil supplier, followed by UAE and Nigeria.

Question 6:Deepika Padukone won the 26th ______________ Annual Crystal Award for spreading awareness about the importance of mental health.
A. UNESCO
B. UNDP
C. WEF
D. UNICEF

Answer and Explanation

Answer: C

Deepika Padukone won the 26th World Economic Forum Annual Crystal Award for spreading awareness about the importance of mental health.

Question 7:What is the capital of Algieria?
A. Algierian
B. Algier
C. Algiers
D. Algieria City

Answer and Explanation

Answer: C

Algeria: Capital: Algiers || Currency: Algerian dinar

Question 8:Vijay Diwas is commemorated every ____________ in India, to Indian military’s victory over Pakistan in Indo-Pakistani War of 1971 for the liberation of Bangladesh from Pakistan.
A. 14 December
B. 15 December
C. 16 December
D. 17 December

Answer and Explanation

Answer: A

Vijay Diwas is commemorated every 16 December in India, to Indian military’s victory over Pakistan in Indo-Pakistani War of 1971 for the liberation of Bangladesh from Pakistan.

Question 9:________________ Government will host Namaste Orchha festival in March 2020.
A. Madhya Pradesh
B. Gujarat
C. Maharashtra
D. Karnataka

Answer and Explanation

Answer: A

Madhya Pradesh Government will host Namaste Orchha festival in March 2020.

Question 10:Ravi Mittal took charge as the new Secretary of ____________.
A. Health Ministry
B. Information and Broadcasting Ministry
C. Home Ministry
D. Defence Ministry

Answer and Explanation

Answer: B

Ravi Mittal took charge as the new Secretary of Information and Broadcasting Ministry.

Daily Current Affairs: 16 December

General Knowledge Tests for December-2019
Happy Learning!
December-1December-2December-3December-4December-5
December-6December-7December-8December-9December-10
December-11December-12December-13December-14December-15
December-16December-17December-18December-19December-20
December-21December-22December-23December-24December-25
December-26December-27December-28December-29December-30December-31

Daily Current Affairs 16 December 2019 Current Affairs Quiz 16 December 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest