Current Affairs Quiz 18 December 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 18 December 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 18 December 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 18 December 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 18 December 2019

Question 1:Chief Minister of Madhya Pradesh Kamal Nath has inaugurated the International Film Festival in Shilpkala village of ___________.
A. Khajuraho
B. Indore
C. Ujjain
D. Jabalpur

Answer and Explanation

Answer: A

Chief Minister of Madhya Pradesh Kamal Nath has inaugurated the International Film Festival in Shilpkala village of Khajuraho.

Question 2:Union Territory of __________ has been selected for the National Award for best performance in the implementation of Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana by Rural Development Ministry.
A. Puducherry
B. Jammu and Kashmir
C. Daman and Diu
D. Laddakh

Answer and Explanation

Answer: B

Union Territory of Jammu and Kashmir has been selected for the National Award for best performance in the implementation of Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana by Rural Development Ministry.

Question 3:Lt Gen Manoj Mukund Naravane will be the next Chief of Army Staff of India replacing Gen _____________.
A. Bipin Rawat
B. Dalbir Singh Suhag
C. Birender Singh Dhanoa
D. Karambir Singh

Answer and Explanation

Answer: A

Lt Gen Manoj Mukund Naravane will be the next Chief of Army Staff of India replacing Gen Bipin Rawat.

Question 4:Madhya Pradesh classical music festival ‘TansenSamaroh’ has begun in ________________.
A. Gwalior
B. Bhopal
C. Jabalpur
D. Khajuraho

Answer and Explanation

Answer: A

Madhya Pradesh classical music festival ‘TansenSamaroh’ has begun in Gwalior.

Question 5:The Government of ___________ has released its new National policy Framework titled ‘Vistas of Prosperity and Splendor’.
A. Sri Lanka
B. Nepal
C. Maldives
D. Bangladesh

Answer and Explanation

Answer: A

The Government of Sri Lanka has released its new National policy Framework titled ‘Vistas of Prosperity and Splendor’.

Question 6:United Nations Medal has been awarded to Indian peacekeepers to support the people of South Sudan under UN Mission in _____________.
A. Iraq
B. South Sudan
C. Syria
D. Somalia

Answer and Explanation

Answer: B

United Nations Medal has been awarded to Indian peacekeepers to support the people of South Sudan under UN Mission in South Sudan (UNMISS).

Question 7:A joint military training exercise between India and Nepal _______________ was held in Salijhandi, Rupendehi district of Nepal.
A. SINDU SUDARSHAN
B. Dharma Guardian
C. SURYA KIRAN
D. Him Vijay

Answer and Explanation

Answer: C

A joint military training exercise between India and Nepal ‘SURYA KIRAN-XIV’ was held in Salijhandi, Rupendehi district of Nepal.

Question 8:On ___________ 1990, the General Assembly adopted a resolution on the International Convention on the Protection of the Rights of All Migrant Workers and Members of Their Families
A. 18 December
B. 17 December
C. 16 December
D. 15 December

Answer and Explanation

Answer: A

On 18 December 1990, the General Assembly adopted a resolution on the International Convention on the Protection of the Rights of All Migrant Workers and Members of Their Families

Question 9:England cricketer ____________ has been voted BBC Sports Personality of the Year 2019.
A. Ben Stokes
B. Jonny Bairstow
C. Joe Root
D. Jos Buttler

Answer and Explanation

Answer: A

England cricketer Ben Stokes has been voted BBC Sports Personality of the Year 2019.

Question 10:Indian Council of Agricultural Research and ______________ have signed an MoU to promote sustainable agriculture and climate-resilient farming systems.
A. RBI
B. NABARD
C. SEBI
D. Finance Ministry

Answer and Explanation

Answer: B

Indian Council of Agricultural Research and NABARD have signed an MoU to promote sustainable agriculture and climate-resilient farming systems.

Daily Current Affairs: 18 December

General Knowledge Tests for December-2019
Happy Learning!
December-1December-2December-3December-4December-5
December-6December-7December-8December-9December-10
December-11December-12December-13December-14December-15
December-16December-17December-18December-19December-20
December-21December-22December-23December-24December-25
December-26December-27December-28December-29December-30December-31

Daily Current Affairs 18 December 2019 Current Affairs Quiz 18 December 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest