Current Affairs Quiz 19 December 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 19 December 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 19 December 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 19 December 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 19 December 2019

Question 1:The _________ meeting of the Economic Advisory Council of the 15th Finance Commission was held in New Delhi.
A. 5th
B. 6th
C. 7th
D. 8th

Answer and Explanation

Answer: A

The 5th meeting of the Economic Advisory Council of the 15th Finance Commission was held in New Delhi.

Question 2:Union Government has launched National Broadband Mission to provide Broadband access to all villages by _______________.
A. 2021
B. 2022
C. 2020
D. 2023

Answer and Explanation

Answer: B

Union Government has launched National Broadband Mission to provide Broadband access to all villages by 2022.

Question 3:Government e-Marketplace (GeM) has launched a national outreach programme _____________ to bring on-board more local sellers.
A. GeM Samvaad
B. GeM Samaaroh
C. GeM Samanvaya
D. GeM Samiksha

Answer and Explanation

Answer: A

Government e-Marketplace (GeM) has launched a national outreach programme ‘GeM Samvaad’ to bring on-board more local sellers.

Question 4:Chief Minister ___________ inaugurated the Orange festival at Tamenglong in Manipur.
A. N. Biren Singh
B. Raghubar Das
C. Conrad Sangma
D. OkramIbobi Singh

Answer and Explanation

Answer: A

Chief Minister N. Biren Singh inaugurated the Orange festival at Tamenglong in Manipur.

Question 5:India has been ranked __________ among 153 countries as per the Global Gender Gap Report 2020 by World Economic Forum.
A. 115th
B. 114th
C. 113th
D. 112th

Answer and Explanation

Answer: D

India has been ranked 112th among 153 countries as per the Global Gender Gap Report 2020 by World Economic Forum.

Question 6:UNESCO has removed the ‘Carnival of Aalst’ of ______________ from its Intangible Cultural Heritage of Humanity List over racist remark on Orthodox Jews.
A. Germany
B. Netherlands
C. Belgium
D. France

Answer and Explanation

Answer: C

UNESCO has removed the ‘Carnival of Aalst’ of Belgium from its Intangible Cultural Heritage of Humanity List over racist remark on Orthodox Jews.

Question 7:Boris Jhonson led Conservative Party has won _________ seats out of 650 seats.
A. 385
B. 375
C. 365
D. 395

Answer and Explanation

Answer: C

British Prime Minister Boris Jhonson was re-elected as Prime Minister of UK. Boris Jhonson led Conservative Party has won 365 seats out of 650 seats.

Question 8:RBI has waived NEFT, RTGS transfer charges for savings account holders and will be effective from _____________ 1, 2020.
A. January
B. March
C. April
D. July

Answer and Explanation

Answer: A

RBI has waived NEFT, RTGS transfer charges for savings account holders and will be effective from January 1, 2020.

Question 9:Indian Government and the Asian Development Bank (ADB) have signed a _____________ loan for Energy Efficiency Services Limited.
A. $250 million
B. $350 million
C. $450 million
D. $150 million

Answer and Explanation

Answer: A

Indian Government and the Asian Development Bank (ADB) have signed a $250 million loan for Energy Efficiency Services Limited.

Question 10:_____________ Corporation has launched India’s first waste exchange platform namely ‘Madras Waste Exchange’ to buy and sell municipal solid waste online.
A. Mumbai
B. Chennai
C. Kolkata
D. Hyderabad

Answer and Explanation

Answer: B

Chennai Corporation has launched India’s first waste exchange platform namely ‘Madras Waste Exchange’ to buy and sell municipal solid waste online.

Daily Current Affairs: 19 December

General Knowledge Tests for December-2019
Happy Learning!
December-1December-2December-3December-4December-5
December-6December-7December-8December-9December-10
December-11December-12December-13December-14December-15
December-16December-17December-18December-19December-20
December-21December-22December-23December-24December-25
December-26December-27December-28December-29December-30December-31

Daily Current Affairs 19 December 2019 Current Affairs Quiz 19 December 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest