Current Affairs Quiz 24 December 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 24 December 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 24 December 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 24 December 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 24 December 2019

Question 1:________ Government has conducted Scheme ‘Suposhan Abhiyan’ in local languages in Bastar with the help of local artists.
A. Chhattisgarh
B. Madhya Pradesh
C. Rajasthan
D. Gujarat

Answer and Explanation

Answer: A

Chhattisgarh Government has conducted Scheme ‘Suposhan Abhiyan’ in local languages in Bastar with the help of local artists.

Question 2:Initiative Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation (AMRUT) was extended to _________.
A. 2021
B. 2022
C. 2023
D. 2024

Answer and Explanation

Answer: B

Initiative Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation (AMRUT) was extended by two more years to 2022 from 2020.

Question 3:Every Year __________ is observed as National Consumer Day.
A. 24th December
B. 25th December
C. 26th December
D. 27th December

Answer and Explanation

Answer: A

Every Year 24th December is observed as National Consumer Day. Theme: ‘alternate consumer grievance/dispute redressal’.

Question 4:According to a latest US National Science Foundation (NSF) report, India has emerged as the world’s __________ largest publisher of science and engineering articles
A. third
B. fourth
C. fifth
D. sixth

Answer and Explanation

Answer: A

According to a latest US National Science Foundation (NSF) report, India has emerged as the world’s third largest publisher of science and engineering articles.

Question 5:World’s first Global Refugee Forum held in ___________, Switzerland.
A. Geneva
B. Zürich
C. Bern
D. Basel

Answer and Explanation

Answer: A

World’s first Global Refugee Forum held in Geneva, Switzerland.

Question 6:_____________ restored Cyrus Mistry as the Executive Chairman of the Tata Group.
A. National Consumer Disputes Management
B. FICCI
C. National Company Law Appellate Tribunal
D. Ministry of Corporate Affairs

Answer and Explanation

Answer: C

National Company Law Appellate Tribunal restored Cyrus Mistry as the Executive Chairman of the Tata Group.

Question 7:Safra Catz is appointed as the CEO of _________.
A. IBM
B. Adobe
C. Oracle
D. Accenture

Answer and Explanation

Answer: C

Safra Catz is appointed as the CEO of Oracle.

Question 8:Patanjali Ayurveda has completed the acquisition of ___________ for Rs 4350 crore.
A. Ruchi Soya
B. Suchi Soya
C. Roshni Soya
D. Ronchi Soya

Answer and Explanation

Answer: A

Patanjali Ayurveda has completed the acquisition of Ruchi Soya for Rs 4350 crore.

Question 9:Anand Mahindra announced his decision to step down as executive chairman of the group from __________ 1, 2020.
A. April
B. January
C. March
D. July

Answer and Explanation

Answer: A

Anand Mahindra announced his decision to step down as executive chairman of the group from April 1, 2020.

Question 10:Grandmaster _________ of India finished second in the FIDE Women’s Grand Prix in Monaco.
A. Harika Dronavalli
B. Koneru Humpy
C. Tania Sachdev
D. Hou Yifan

Answer and Explanation

Answer: B

Grandmaster Koneru Humpy of India finished second in the FIDE Women’s Grand Prix in Monaco.

Daily Current Affairs: 24 December

General Knowledge Tests for December-2019
Happy Learning!
December-1December-2December-3December-4December-5
December-6December-7December-8December-9December-10
December-11December-12December-13December-14December-15
December-16December-17December-18December-19December-20
December-21December-22December-23December-24December-25
December-26December-27December-28December-29December-30December-31

Daily Current Affairs 24 December 2019 Current Affairs Quiz 24 December 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest