Current Affairs Quiz 26 December 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 26 December 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 26 December 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 26 December 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 26 December 2019

Question 1:Who is the Minister of State (Independent Charge) of the Ministry of Housing and Urban Affairs?
A. RK Singh
B. Hardeep Singh Puri
C. Durga Shanker Mishra
D. JP Nadda

Answer and Explanation

Answer: B

Minister of State (Independent Charge) of the Ministry of Housing and Urban Affairs: Hardeep Singh Puri.

Question 2:Rajasthan Chief Minister Ashok Gehlot inaugurated the first Janta clinic in ___________.
A. Jodhpur
B. Jaipur
C. Udaipur
D. Bikaner

Answer and Explanation

Answer: B

Rajasthan Chief Minister Ashok Gehlot inaugurated the first Janta clinic in Jaipur.

Question 3:Oxygen Parlour is opened at __________ Railway Station to combat air pollution.
A. Nashik
B. Pune
C. Satara
D. Nagpur

Answer and Explanation

Answer: A

Oxygen Parlour is opened at Nashik Railway Station to combat air pollution.

Question 4:Kisan Diwas or National Farmers’ Day is observed across India on ___________.
A. December 23
B. December 24
C. December 25
D. December 26

Answer and Explanation

Answer: A

Kisan Diwas or National Farmers’ Day is observed across India on December 23. The day honours as the birth day of Chaudhary Charan Singh, the 5th Prime Minister of India

Question 5:PM Narendra Modi will visit ___________ in 2020 for the next India-EU Summit.
A. Brussels
B. Anderlecht
C. Ixelles
D. Schaerbeek

Answer and Explanation

Answer: A

PM Narendra Modi will visit Brussels in 2020 for the next India-EU Summit.

Question 6:Indian-American Dr Monisha Ghosh has been appointed as the first woman Chief Technology Officer at Federal Communications Commission of ___________.
A. Russia
B. UK
C. USA
D. Japan

Answer and Explanation

Answer: C

Indian-American Dr Monisha Ghosh has been appointed as the first woman Chief Technology Officer at Federal Communications Commission of USA.

Question 7:President Ram Nath Kovind released the mobile app of the Red Cross Society of India in ____________ which is developed by the Telangana Centre for Good Governance.
A. Guntoor
B. Vizag
C. Hyderabad
D. Warangal

Answer and Explanation

Answer: C

President Ram Nath Kovind released the mobile app of the Red Cross Society of India in Hyderabad which is developed by the Telangana Centre for Good Governance.

Question 8:P R Ravi Mohan has been appointed as the new chairman of ____________-based ESAF Small Finance Bank.
A. Kerala
B. Maharashtra
C. Telangana
D. Karnataka

Answer and Explanation

Answer: A

P R Ravi Mohan has been appointed as the new chairman of Kerala-based ESAF Small Finance Bank.

Question 9:Among the “Big States“, ___________ topped the Good Governance Index.
A. Tamil Nadu
B. Kerala
C. Karnataka
D. Andhra Pradesh

Answer and Explanation

Answer: A

Among the “Big States“, Tamil Nadu topped the Good Governance Index. || Among the “North-East and Hill States“, Himachal Pradesh topped the index. || Among the “Union Territories“, Puducherry topped the index followed by Chandigarh and Delhi.

Question 10:___________ been named captain of Cricket Australia’s (CA) ODI team of the decade.
A. Virat Kohli
B. MS Dhoni
C. Joe Root
D. Steve Smith

Answer and Explanation

Answer: B

CA’s ODI team of the decade: Rohit Sharma, Hashim Amla, Virat Kohli, AB de Villiers, Shakib Al Hasan, Jos Buttler, MS Dhoni (c), Mitchell Starc, Trent Boult, Lasith Malinga, Rashid Khan.

Daily Current Affairs: 26 December

General Knowledge Tests for December-2019
Happy Learning!
December-1December-2December-3December-4December-5
December-6December-7December-8December-9December-10
December-11December-12December-13December-14December-15
December-16December-17December-18December-19December-20
December-21December-22December-23December-24December-25
December-26December-27December-28December-29December-30December-31

Daily Current Affairs 26 December 2019 Current Affairs Quiz 26 December 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest