Current Affairs Quiz 30 December 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 30 December 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 30 December 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 30 December 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 30 December 2019

Question 1:The pontiff of Pejawar Mutt, Vishwesha Tirtha Swami passed away in ___________.
A. Udupi
B. Mangalore
C. Shivamogga
D. Murdeshwar

Answer and Explanation

Answer: A

The pontiff of Pejawar Mutt, Vishwesha Tirtha Swami passed away in Udupi.

Question 2:A Group of Ministers (GoM) has been constituted to to expedite _____________ revival plan of BSNL & MTNL.
A. Rs 59000 crore
B. Rs 69000 crore
C. Rs 79000 crore
D. Rs 89000 crore

Answer and Explanation

Answer: B

A Group of Ministers (GoM) has been constituted to to expedite Rs 69000 crore revival plan of BSNL & MTNL.

Question 3:‘Dhanu Jatra’ Festival has begun at Bargarh in western ____________.
A. Odisha
B. Karnataka
C. Andhra Pradesh
D. Kerala

Answer and Explanation

Answer: A

‘Dhanu Jatra’ Festival has begun at Bargarh in western Odisha. Dhanu Jatra is considered as the largest open-air theatre of the world.

Question 4:‘Colours of the Mountain’ author Da Chen of ___________ has passed away.
A. China
B. Japan
C. Korea
D. Taiwan

Answer and Explanation

Answer: A

‘Colours of the Mountain’ author Da Chen of China has passed away. Da Chen was a Chinese author whose works included Brothers, China’s Son, Sounds of the River, Sword, and Colors of the Mountain. Brothers was awarded best book of 2006 by The Washington Post, San Francisco Chronicle, Miami Herald and Publishers Weekly.

Question 5:The 49th Border Coordination Conference between border guarding forces of India (BSF) and ______________ was held in New Delhi.
A. Bangladesh
B. Bhutan
C. Nepal
D. China

Answer and Explanation

Answer: A

The 49th Border Coordination Conference between border guarding forces of India (BSF) and Bangladesh (BGB) was held in New Delhi.

Question 6:GoI will infuse ___________ into Allahabad Bank, IOB & UCO Bank
A. Rs 6,655 crore
B. Rs 7,655 crore
C. Rs 8,655 crore
D. Rs 9,655 crore

Answer and Explanation

Answer: C

GoI will infuse Rs 8,655 crore into Allahabad Bank, IOB & UCO Bank. The infusion will be done for preferential allotment of shares.

Question 7:_____________ has introduced a new semi-closed prepaid payment instrument (PPI) which can be used for the transaction of goods and services up to a limit of Rs 10,000.
A. SEBI
B. NABARD
C. RBI
D. NHB

Answer and Explanation

Answer: C

RBI has introduced a new semi-closed prepaid payment instrument (PPI) which can be used for the transaction of goods and services up to a limit of Rs 10,000.

Question 8:_____________ has announced an agreement to acquire RiskRecon.
A. Mastercard
B. Visa
C. American Express
D. RuPay

Answer and Explanation

Answer: A

Mastercard has announced an agreement to acquire RiskRecon. RiskRecon is one of the providers of data analytics solutions and artificial intelligence focused on cyber-risk and security.

Question 9: Indian Grandmaster Koneru Humpy wins the World Women’s Rapid Chess Championship held in ____________.
A. Moscow
B. Berlin
C. Tokyo
D. Paris

Answer and Explanation

Answer: A

Indian Grandmaster Koneru Humpy wins the World Women’s Rapid Chess Championship held in Moscow, Russia.

Question 10:Indian Olympic Association has withdrawn its boycott call for the 2022 Commonwealth Games to be held in ______________.
A. London
B. Birmingham
C. Bristol
D. Glasgow

Answer and Explanation

Answer: B

Indian Olympic Association has withdrawn its boycott call for the 2022 Commonwealth Games to be held in Birmingham.

Daily Current Affairs: 30 December

General Knowledge Tests for December-2019
Happy Learning!
December-1December-2December-3December-4December-5
December-6December-7December-8December-9December-10
December-11December-12December-13December-14December-15
December-16December-17December-18December-19December-20
December-21December-22December-23December-24December-25
December-26December-27December-28December-29December-30December-31

Daily Current Affairs 30 December 2019 Current Affairs Quiz 30 December 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest