Current Affairs Quiz 4 December 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 4 December 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 4 December 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 4 December 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 4 December 2019

Question 1:Government of India has launched the _____________ round of Regional Connectivity Scheme – UDAN (UdeDeshKa Aam Nagrik) to further enhance the connectivity to remote and regional areas.
A. 4th
B. 5th
C. 6th
D. 7th

Answer and Explanation

Answer: A

Government of India has launched the 4th round of Regional Connectivity Scheme – UDAN (UdeDeshKa Aam Nagrik) to further enhance the connectivity to remote and regional areas.

Question 2:The 35th anniversary of ___________ Gas Tragedy was observed across the country.
A. Jabalpur
B. Bhopal
C. Indore
D. Gwalior

Answer and Explanation

Answer: B

The 35th anniversary of Bhopal Gas Tragedy was observed across the country. The Bhopal disaster, also referred to as the Bhopal gas tragedy, was a gas leak incident on the night of 2–3 December 1984 at the Union Carbide India Limited pesticide plant in Bhopal, Madhya Pradesh, India.

Question 3:Navy Day in India is celebrated on _____________ every year to recognize the achievements and role of the Indian Navy to the country.
A. 4 December
B. 5 December
C. 6 December
D. 7 December

Answer and Explanation

Answer: A

Navy Day in India is celebrated on 4 December every year to recognize the achievements and role of the Indian Navy to the country.

Question 4:India-China joint Military Exercise ‘Hand-in-Hand 2019’ to begin at Umroi in ____________.
A. Arunachal Pradesh
B. Nagaland
C. Assam
D. Meghalaya

Answer and Explanation

Answer: D

India-China joint Military Exercise ‘Hand-in-Hand 2019’ to begin at Umroi in Meghalaya

Question 5:International Finance Corporation has anchored an investment round of ____________ dollars in Mahindra & Mahindra Financial Services Ltd.
A. 200 million
B. 300 million
C. 400 million
D. 500 million

Answer and Explanation

Answer: A

International Finance Corporation has anchored an investment round of 200 million dollars in Mahindra & Mahindra Financial Services Ltd.

Question 6:Masatsugu Asakawa has been appointed the 10th president of _____________ replacing Takehiko Nakao.
A. NDB
B. AIIB
C. ADB
D. SCOB

Answer and Explanation

Answer: C

Masatsugu Asakawa has been appointed the 10th president of Asian Development Bank replacing Takehiko Nakao.

Question 7:___________ has referred Dewan Housing Finance Corp. Ltd to the National Company Law Tribunal for insolvency proceedings.
A. NABARD
B. SEBI
C. RBI
D. ECGC

Answer and Explanation

Answer: C

RBI has referred Dewan Housing Finance Corp. Ltd to the National Company Law Tribunal for insolvency proceedings.

Question 8:The 3rd edition of Khelo India Youth Games 2020 Logo was launched in Guwahati by Assam Chief Minister ____________.
A. Sarbanada Sonowal
B. Himanta Biswa Sarma
C. Tarun Gogoi
D. Pema Khandu

Answer and Explanation

Answer: A

The 3rd edition of Khelo India Youth Games 2020 Logo was launched in Guwahati by Assam Chief Minister Sarbanada Sonowal.

Question 9:______________ striker Cristiano Ronaldo was named as the ‘Serie A player of the year’.
A. Juventus
B. Napoli
C. Inter Milan
D. AC Milan

Answer and Explanation

Answer: A

Juventus striker Cristiano Ronaldo was named as the ‘Serie A player of the year’.

Question 10:‘Global Migration Film Festival (GMFF)’ was organised in ___________, Bangladesh.
A. Chittagong
B. Dhaka
C. Sylhet
D. Khulna

Answer and Explanation

Answer: B

‘Global Migration Film Festival (GMFF)’ was organised in Dhaka, Bangladesh.

Daily Current Affairs: 4 December

General Knowledge Tests for December-2019
Happy Learning!
December-1December-2December-3December-4December-5
December-6December-7December-8December-9December-10
December-11December-12December-13December-14December-15
December-16December-17December-18December-19December-20
December-21December-22December-23December-24December-25
December-26December-27December-28December-29December-30December-31

Daily Current Affairs 4 December 2019 Current Affairs Quiz 4 December 2019 Current Affairs Infographic

Get Posts Like This Sent to your Email
Updates for Free Live sessions and offers are sent on mail. Don't worry: we do not send too many emails..:)
Get Posts Like This Sent to your Email
Updates for Free Live sessions and offers are sent on mail. Don't worry: we do not send too many emails..:)



Join Our Newsletter
Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.
Join Our Newsletter
Leverage agile frameworks to provide a robust synopsis for high level overviews.
Special Launch Offer: 20% off all courses till 24th Jan, 2023.
10
days
10
hours
10
minutes
10
seconds
4 Short Term Courses launched for CAT-2021. Special 10% off as launch offer.
10
days
10
hours
10
minutes
10
seconds
Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates
Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Pin It on Pinterest