Current Affairs Quiz 5 December 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 5 December 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 5 December 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 5 December 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 5 December 2018

Question 1: Where is the headquarter of FAO?
A. Switzerland
B. Austria
C. Italy
D. France

Answer and Explanation

Answer: C

Headquarters: Rome, Italy || Founded: 16 October 1945, Quebec City, Canada || Head: José Graziano da Silva || Formation: Quebec City || Abbreviation: FAO

Question 2: Who is the CEO of BHEL?
A. Atul Misra
B. Atul Sobti
C. Atul Awad
D. Atul Singh

Answer and Explanation

Answer: B

Headquarters: New Delhi || CEO: Atul Sobti || Founded: 1964 || Subsidiaries: Heavy Plates & Vessels Plant

Question 3: What is the currency of Turkey?
A. Lira
B. Ankara
C. Kyat
D. Baht

Answer and Explanation

Answer: A

Capital: Ankara || Currency: Turkish lira || President: Recep Tayyip Erdoğan

Question 4: Where is the headquarter of International Association of Athletics Federations?
A. Monaco
B. Rome
C. Bern
D. Madrid

Answer and Explanation

Answer: A

Headquarters: Monaco || President: Sebastian Coe || Founded: 17 July 1912, Stockholm, Sweden || Membership: 215 member federations

Question 5: ____________ has become the first Indian medal winner in an international Ultra-running event.
A. Utlas Narayan
B. Utsah Narayan
C. Uamng Narayan
D. Ullas Narayan

Answer and Explanation

Answer: D

Ullas Narayan has become the first Indian medal winner in an international Ultra-running event.

Question 6: Global Agriculture and Food Summit 2018 has started in __________.
A. Lucknow
B. Patna
C. Ranchi
D. Bhagalpur

Answer and Explanation

Answer: C

Global Agriculture and Food Summit 2018 has started in Ranchi, Jharkhand.

Question 7: What is the capital of French Guiana?
A. Guiana City
B. French Guiana City
C. Cayenne
D. Suva

Answer and Explanation

Answer: C

Capital: Cayenne || NUTS Region: FRA || Currency: Euro

Question 8: SpaceX has launched India’s first privately built satellite __________ on Falcon 9 with 63 other payloads.
A. ExseedSAT 1
B. ExceedSAT 1
C. ExseedSAT I
D. ExceedSAT I

Answer and Explanation

Answer: A

SpaceX has launched India’s first privately built satellite ‘ExseedSAT 1’ on Falcon 9 with 63 other payloads.

Question 9: India will commission the _________ megawatt Mangdechhu hydropower project in Bhutan.
A. 700
B. 770
C. 720
D. 750

Answer and Explanation

Answer: D

India will commission the 750 megawatt Mangdechhu hydropower project in Bhutan.

Question 10: The 9th edition of the Admiral’s Cup Sailing Regatta is being held in __________.
A. Odisha
B. Karnataka
C. Tamilnadu
D. Kerala

Answer and Explanation

Answer: D

The 9th edition of the Admiral’s Cup Sailing Regatta is being held at Indian Naval Academy Ezhimala in Kerala.

Daily Current Affairs: 5 December

General Knowledge Tests for December-2018
Happy Learning!
Dec.-1Dec.-2Dec.-3Dec.-4Dec.-5

Daily Current Affairs 5 December 2018 Current Affairs Quiz 5 December 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest