Content Ad 002

Current Affairs Quiz 5 December 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 5 December 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 5 December 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 5 December 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 5 December 2019

Question 1:Election Commission of India will implement Registration Tracking Management System for political parties from ___________ 2020.
A. January
B. March
C. April
D. July

Answer and Explanation

Answer: A

Election Commission of India will implement Registration Tracking Management System for political parties from January 2020. Sunil Arora is the Chief Election Commissioner of India.

Question 2:______________ launched ‘Bharatiya Poshan Anthem’ in New Delhi.
A. Narendra Modi
B. M Venkaiah Naidu
C. Ramnath Kovind
D. Amit Shah

Answer and Explanation

Answer: B

Vice President M Venkaiah Naidu launched ‘Bharatiya Poshan Anthem’ in New Delhi. Aim: The message of making India malnutrition free to all corners of the country.

Question 3:_____________ Government will provide 25% subsidy and 100% stamp duty waiver for setting up the defence industry in the state.
A. Uttar Pradesh
B. Gujarat
C. Maharashtra
D. Karnataka

Answer and Explanation

Answer: A

Uttar Pradesh Government will provide 25% subsidy and 100% stamp duty waiver for setting up the defence industry in the state.

Question 4:India successfully test-fired indigenously developed nuke-capable _____________ missile at Odisha coast.
A. Prithvi-II
B. Prithvi-III
C. Prithvi-IV
D. Prithvi-V

Answer and Explanation

Answer: A

India successfully test-fired indigenously developed nuke-capable Prithvi-II missile at Odisha coast.

Question 5: Actor _______________ has been bestowed with the PETA Person of the Year Award 2019.
A. Joaquin Rafael Phoenix
B. River Phoenix
C. Todd Phillips
D. Heath Ledger

Answer and Explanation

Answer: A

Actor Joaquin Rafael Phoenix has been bestowed with the PETA Person of the Year Award 2019.

Question 6:Chief of the Air Staff of India _________________ is participating in Pacific Air Chiefs’ Symposium 2019 (PACS 2019) at Joint Base Pearl Harbor-Hickam, Hawaii.
A. Birender Singh Dhanoa
B. Karambir Singh
C. Rakesh Kumar Singh Bhadauria
D. BipinRawat

Answer and Explanation

Answer: C

Chief of the Air Staff of India Rakesh Kumar Singh Bhadauria is participating in Pacific Air Chiefs’ Symposium 2019 (PACS 2019) at Joint Base Pearl Harbor-Hickam, Hawaii.

Question 7:International Volunteer Day is observed on ______________ every year across the world.
A. 3 December
B. 4 December
C. 5 December
D. 6 December

Answer and Explanation

Answer: C

International Volunteer Day is observed on 5 December every year across the world. Theme: ‘Volunteer for an inclusive future’.

Question 8:_____________ will provide $206m loan to finance Tamil Nadu Urban Investment Programme.
A. ADB
B. AIIB
C. WB
D. IMF

Answer and Explanation

Answer: A

Asian Development Bank will provide $206m loan to finance Tamil Nadu Urban Investment Programme.

Question 9:Walmart India has launched credit card in partnership with _____________ for members of its Best Price Modern Wholesale ‘B2B Cash & Carry’ stores.
A. HDFC Bank
B. ICICI Bank
C. Citi Bank
D. Axis Bank

Answer and Explanation

Answer: A

Walmart India has launched credit card in partnership with HDFC Bank for members of its Best Price Modern Wholesale ‘B2B Cash & Carry’ stores.

Question 10:In its 5th Bi-monthly Monetary Policy Committee meeting (Dec 2019), RBI has kept the policy repo rate unchanged to ______________ maintaining the accommodative stance.
A. 5.10%
B. 5.15%
C. 5.20%
D. 5.25%

Answer and Explanation

Answer: B

In its 5th Bi-monthly Monetary Policy Committee meeting, RBI has kept the policy repo rate unchanged to 5.15% maintaining the accommodative stance.

Daily Current Affairs: 5 December

General Knowledge Tests for December-2019
Happy Learning!
December-1December-2December-3December-4December-5
December-6December-7December-8December-9December-10
December-11December-12December-13December-14December-15
December-16December-17December-18December-19December-20
December-21December-22December-23December-24December-25
December-26December-27December-28December-29December-30December-31

Daily Current Affairs 5 December 2019 Current Affairs Quiz 5 December 2019 Current Affairs Infographic

Content Ads 02 Sample 01
Pop Up

LIVE STREAMING ON YOUTUBE

Starting 3rd June 2024, 7pm

Onwards

FREE CHEAT SHEET

Learn
How to Master VA-RC 

This free (and highly detailed) cheat sheet will give you strategies to help you grow

No thanks, I don't want it.

Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Rsz 1rsz Close Img

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img