Current Affairs Quiz 6 December 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 6 December 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 6 December 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 6 December 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 6 December 2019

Question 1:HRD Minister Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ and Minister of State for Youth Affairs & Sports _____________ has jointly launched ‘Fit India School Rating System’.
A. KirenRijiju
B. Rajyavardhan Singh Rathore
C. Pema Khandu
D. Gautam Gambhir

Answer and Explanation

Answer: A

HRD Minister Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ and Minister of State for Youth Affairs & Sports KirenRijiju has jointly launched ‘Fit India School Rating System’.

Question 2: _____________ Chief Minister YS Jaganmohan Reddy launched Dr YSR Aarogyasri Aasara scheme at the Guntur.
A. Telangana
B. Andhra Pradesh
C. Odisha
D. Kerala

Answer and Explanation

Answer: B

Andhra Pradesh Chief Minister YS Jaganmohan Reddy launched Dr YSR Aarogyasri Aasara scheme at the Guntur.

Question 3:_________________ is the India’s first ‘Eat Right Station’ with four stars rating by Food Safety and Standards Authority of India as a part of ‘Eat Right India’ movement.
A. Mumbai Central Railway Station
B. Pune Central Railway Station
C. Hyderabad Central Railway Station
D. Chennai Central Railway Station

Answer and Explanation

Answer: A

Mumbai Central Railway Station is the India’s first ‘Eat Right Station’ with four stars rating by Food Safety and Standards Authority of India as a part of ‘Eat Right India’ movement.

Question 4:India’s first National Maritime Heritage Museum will be set-up in Lothal in Gujarat by Indian Government and _____________ Government.
A. Portugal
B. Spain
C. Japan
D. South Korea

Answer and Explanation

Answer: A

India’s first National Maritime Heritage Museum will be set-up in Lothal in Gujarat by Indian Government and Portugal Government.

Question 5:World Soil Day is observed annually on ____________ December by Food and Agriculture Organization.
A. 5th
B. 6th
C. 7th
D. 8th

Answer and Explanation

Answer: A

World Soil Day is observed annually on 5th December by Food and Agriculture Organization. Theme: ‘Stop soil erosion, Save our future’.

Question 6:India and ___________ held their inaugural Foreign and Defence ministerial dialogue ‘two-plus-two’ Dialogue’ in New Delhi.
A. Russia
B. South Africa
C. Japan
D. South Korea

Answer and Explanation

Answer: C

India and Japan held their inaugural Foreign and Defence ministerial dialogue ‘two-plus-two’ Dialogue’ in New Delhi.

Question 7:National Council of Science Museums and IIT Gandhinagar and ____________ have joined hands to develop Gandhipedia.
A. Delhi
B. Mumbai
C. Kharagpur
D. Mandi

Answer and Explanation

Answer: C

National Council of Science Museums and IIT Gandhinagar and Kharagpur have joined hands to develop Gandhipedia.

Question 8:______________ cricket team has been awarded Christopher Martin-Jenkins Spirit of Cricket award.
A. New Zealand
B. Australia
C. Indian
D. England

Answer and Explanation

Answer: A

New Zealand cricket team has been awarded Christopher Martin-Jenkins Spirit of Cricket award.

Question 9:ArunJaitley was bestowed with the ____________ Lifetime Achievement Award for Public Service 2019.
A. Economic Times
B. Indian Times
C. Bharat Times
D. Hindustan Times

Answer and Explanation

Answer: A

ArunJaitley was bestowed with the Economic Times Lifetime Achievement Award for Public Service 2019.

Question 10:Where is the Headquarter of FSSAI?
A. Mumbai
B. New Delhi
C. Kolkata
D. Chennai

Answer and Explanation

Answer: B

FSSAI Act: Food and Standards Act, 2006 || FSSAI Headquarters: New Delhi || FSSAI Chairperson: Rita Teaotia || FSSAI Chief Executive Officer: Shri Pawan Kumar Agarwal

Daily Current Affairs: 6 December

General Knowledge Tests for December-2019
Happy Learning!
December-1December-2December-3December-4December-5
December-6December-7December-8December-9December-10
December-11December-12December-13December-14December-15
December-16December-17December-18December-19December-20
December-21December-22December-23December-24December-25
December-26December-27December-28December-29December-30December-31

Daily Current Affairs 6 December 2019 Current Affairs Quiz 6 December 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest