Current Affairs Quiz 7 December 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 7 December 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 7 December 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 7 December 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 7 December 2019

Question 1:Who is the Governor of punjab
A. Acharya Devvrat
B. Amarinder Singh
C. Kaptan Singh Solanki
D. V.P. Singh Badnore

Answer and Explanation

Answer: D

Capital: Chandigarh || Governor: V.P. Singh Badnore || Chief minister: Amarinder Singh

Question 2:_____________ is the first Indian actor to have his own Instagram filter.
A. Sara Ali Khan
B. Kartik Aaryan
C. Sunny Singh
D. Nushrat Bharucha

Answer and Explanation

Answer: B

Kartik Aaryan is the first Indian actor to have his own Instagram filter.

Question 3:Punjab Government has partnered with _______________ to design a Public-Private pilot on shared, clean and electric mobility.
A. WEF
B. IMF
C. WB
D. WTO

Answer and Explanation

Answer: A

Punjab Government has partnered with World Economic Forum to design a Public-Private pilot on shared, clean and electric mobility.

Question 4:Armed Forces Flag Day is observed on ___________ of December every year across India.
A. 7th
B. 8th
C. 9th
D. 10th

Answer and Explanation

Answer: A

Armed Forces Flag Day is observed on 7th of December every year across India.

Question 5:India is the ___________ most vulnerable country to climate change in Global Climate Risk Index by Environment think tank, Germanwatch.
A. 5th
B. 6th
C. 7th
D. 8th

Answer and Explanation

Answer: A

India is the fifth most vulnerable country to climate change in Global Climate Risk Index by Environment think tank, Germanwatch.

Question 6:India has achieved _____________ reduction in malaria cases in 2018 in World Malaria Report 2019 by World Health Organisation.
A. 35%
B. 20%
C. 28%
D. 39%

Answer and Explanation

Answer: C

India has achieved 28% reduction in malaria cases in 2018 in World Malaria Report 2019 by World Health Organisation.

Question 7:7th December is observed as the _______________.
A. International Civil Aviator Day
B. International Air force Day
C. International Civil Aviation Day
D. International Aviation Day

Answer and Explanation

Answer: C

In 1996 the United Nations General Assembly proclaimed that 7 December was to be the International Civil Aviation Day. Theme: ’75 Years of Connecting the World’.

Question 8:India’s foreign exchange reserves crossed the ____________ mark for the first time.
A. 450 billion dollar
B. 460 billion dollar
C. 470 billion dollar
D. 480 billion dollar

Answer and Explanation

Answer: A

India’s foreign exchange reserves crossed the $450-billion mark for the first time.

Question 9:Bollywood actor Shilpa Shetty’s fitness app ‘Shilpa Shetty App’ has been awarded ____________’s Best Apps of 2019 in ‘Personal Growth’ category.
A. Google Play
B. Apple App Store
C. Windows App Store
D. BB Market

Answer and Explanation

Answer: A

Bollywood actor Shilpa Shetty’s fitness app ‘Shilpa Shetty App’ has been awarded Google Play’s Best Apps of 2019 in ‘Personal Growth’ category

Question 10:Ripu Daman Bevli was appointed as ‘Plogging Ambassador of India’ on 50th Fit India Plogging Run in Jawaharlal Nehru Stadium, ____________.
A. Mumbai
B. New Delhi
C. Hyderabad
D. Pune

Answer and Explanation

Answer: B

Ripu Daman Bevli was appointed as ‘Plogging Ambassador of India’ on 50th Fit India Plogging Run in Jawaharlal Nehru Stadium, Delhi.

Daily Current Affairs: 7 December

General Knowledge Tests for December-2019
Happy Learning!
December-1December-2December-3December-4December-5
December-6December-7December-8December-9December-10
December-11December-12December-13December-14December-15
December-16December-17December-18December-19December-20
December-21December-22December-23December-24December-25
December-26December-27December-28December-29December-30December-31

Daily Current Affairs 7 December 2019 Current Affairs Quiz 7 December 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest