Current Affairs Quiz 5 February 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 5 February 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 5 February 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 5 February 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,
Daily Current Affairs Today 5 February 2019

Question 1: What is the capital of Monaco Capital?
A. Havana
B. San Salva
C. Monte Carlo
D. Monaco City

Answer and Explanation

Answer: C

Monaco Capital: Monte Carlo || Currency: Euro

Question 2: How many member countries are there in ASEAN?
A. 10
B. 11
C. 12
D. 13

Answer and Explanation

Answer: A

As of 2010, the Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) has 10 member states and one observer state. ASEAN was founded on 8 August 1967 with five members: Indonesia, Malaysia, the Philippines, Singapore, and Thailand. || Membership. 10 States ― Brunei Darussalam, Cambodia, Indonesia, Laos, Malaysia, Myanmar, Philippines, Singapore, Thailand, and Vietnam. 1 Observer – Papua New Guinea.

Question 3: What is the currency of El Salvador?
A. USD
B. Euro
C. Peso
D. Rand

Answer and Explanation

Answer: A

El Salvador :- Capital – San Salvador || Currency -United States Dollar

Question 4: Assam Chief Minister Sarbananda Sonowal has inaugurated the 2nd edition of ASEAN-India Youth Summit in ___________.
A. Dibrugarh
B. Lohit
C. Dispur
D. Guwahati

Answer and Explanation

Answer: D

Assam Chief Minister Sarbananda Sonowal has inaugurated the 2nd edition of ASEAN-India Youth Summit in Guwahati.

Question 5: Constitution (__________ Amendment) Bill, 2019 also known as ‘10% reservation Bill’ was approved by President Ram Nath Kovind on January 12.
A. 124th
B. 126th
C. 123th
D. 125th

Answer and Explanation

Answer: A

Constitution (124th Amendment) Bill, 2019 also known as ‘10% reservation Bill’ was approved by President Ram Nath Kovind on January 12.

Question 6: Maharashtra is the Theme State for the __________ Surajkund International Crafts Mela 2019.
A. 31st
B. 32nd
C. 33rd
D. 34th

Answer and Explanation

Answer: C

Maharashtra is the Theme State for the 33rd Surajkund International Crafts Mela 2019.

Question 7: PV Bharathi has been appointed as the Managing Director and Chief Executive Officer of the Corporation Bank, headquartered in _________.
A. Chennai
B. Kasur
C. Mangalore
D. Kochi

Answer and Explanation

Answer: C

PV Bharathi has been appointed as the Managing Director and Chief Executive Officer of the Corporation Bank, headquartered in Mangalore.

Question 8: Shashikant Patil from ___________ has been declared winner of the CIMA Award for his painting installation ‘Transformation’.
A. Maharashtra
B. Gujarat
C. Rajasthan
D. Madhya Pradesh

Answer and Explanation

Answer: A

Shashikant Patil from Maharashtra has been declared winner of the CIMA Award for his painting installation ‘Transformation’.

Question 9: Who is the Architect of Rashtrapati Bhavan?
A. William Bentinck
B. William Lutyens
C. Edwin Baker
D. Edwin Lutyens

Answer and Explanation

Answer: D

Rashtrapati Bhavan is the official home of the president located at the Western end of Rajpath in New Delhi, India. Rashtrapati Bhavan may refer to only the 340-room main building that has the president’s official residence. || Architect :- Edwin Lutyens

Question 10: Pakistani Cricketer _________ has become the first Asian woman to play hundred T20Is.
A. Needa Saneef
B. Needa Mir
C. Sana Saneef
D. Sana Mir

Answer and Explanation

Answer: D

Sana Mir is a cricketer and the Former Captain of the Pakistan national women’s cricket team in ODIs and T20Is. In October 2018, she became the first Pakistani women cricketer to rank number 1 in ICC ODI bowler ranking. She has led Pakistan to two Gold medals in Asian Games 2010 and 2014.

Daily Current Affairs: 5 February

General Knowledge Tests for February-2019
Happy Learning!
Feb.-1Feb.-2Feb.-3Feb.-4Feb.-5

Daily Current Affairs 5 February 2019 Current Affairs Quiz 5 February 2019 Current Affairs Infographic

Pin It on Pinterest