Current Affairs Quiz 7 February 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 7 February 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 7 February 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 7 February 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 7 February 2019

Question 1: Where is the headquarter of Cognizant?
A. USA
B. UK
C. France
D. Germany

Answer and Explanation

Answer: A

Headquarters: Teaneck, New Jersey, United States || Revenue: 1,481 crores USD (2017) || Founders: Francisco D’Souza, Kumar Mahadeva

Question 2: Where is the headquarter of NATO?
A. Netherlands
B. Belgium
C. Switzerland
D. Austria

Answer and Explanation

Answer: B

Headquarters: Brussels, Belgium || Abbreviation: NATO, OTAN || Founded: 4 April 1949, Washington DC, United States

Question 3: Pope Francis is the head of the ___________ Church and sovereign of the Vatican City State.
A. Anglicanism
B. Protestant
C. Oriental Orthodoxy
D. Catholic

Answer and Explanation

Answer: D

Pope Francis is the head of the Catholic Church and sovereign of the Vatican City State.

Question 4: ‘GOAL’ is Facebook’s digital skilling and mentorship initiative across 5 states (West Bengal, Maharashtra, ____________, Odisha and Madhya Pradesh) in India.
A. Jharkhand
B. Bihar
C. Karnataka
D. Rajasthan

Answer and Explanation

Answer: A

‘GOAL’ is Facebook’s digital skilling and mentorship initiative across 5 states (West Bengal, Maharashtra, Jharkhand, Odisha and Madhya Pradesh) in India.

Question 5: ___________ is India’s 40th communication satellite which has been launched by ISRO from French Guiana.
A. GSAT-31
B. GSAT-32
C. GSAT-33
D. GSAT-34

Answer and Explanation

Answer: A

GSAT-31 is India’s 40th communication satellite which has been launched by ISRO from French Guiana.

Question 6: Under RBI’s _________ Bi-Monthly Monetary Policy, Reduce the policy repo rate under the liquidity adjustment facility (LAF) by 25 basis points from 6.5 per cent to 6.25 per cent with immediate effect.
A. 4th
B. 5th
C. 6th
D. 7th

Answer and Explanation

Answer: C

Under RBI’s 6th Bi-Monthly Monetary Policy, Reduce the policy repo rate under the liquidity adjustment facility (LAF) by 25 basis points from 6.5 per cent to 6.25 per cent with immediate effect.

Question 7: Smriti Mandhana has scored to be the fastest fifty in _________ balls against New Zealand for India in Women’s T20Is.
A. 22
B. 23
C. 24
D. 21

Answer and Explanation

Answer: C

Smriti Mandhana has scored to be the fastest fifty in 24 balls against New Zealand for India in Women’s T20Is.

Question 8: International Day of Zero Tolerance for Female Genital Mutilation is a United Nations-sponsored annual awareness day that takes place on __________.
A. February 6
B. February 8
C. February 7
D. February 9

Answer and Explanation

Answer: A

International Day of Zero Tolerance for Female Genital Mutilation is a United Nations-sponsored annual awareness day that takes place on February 6.

Question 9: Donald Trump will hold the second summit with North Korean leader Kim Jong-un in _________.
A. Indonesia
B. Laos
C. Malaysia
D. Vietnam

Answer and Explanation

Answer: D

Donald Trump will hold the second summit with North Korean leader Kim Jong-un in Vietnam.

Question 10: The World Bank has approved Atal Bhujal Yojana (ABHY), a Rs._____________ scheme, for sustainable management of ground water with community participation.
A. 5000 Crore
B. 6000 Crore
C. 4000 Crore
D. 3000 Crore

Answer and Explanation

Answer: B

The World Bank has approved Atal Bhujal Yojana (ABHY), a Rs.6000 Crore scheme, for sustainable management of ground water with community participation.

Daily Current Affairs: 7 February

General Knowledge Tests for February-2019
Happy Learning!
Feb.-1Feb.-2Feb.-3Feb.-4Feb.-5
Feb.-6Feb.-7Feb.-8Feb.-9Feb.-10
Feb.-11Feb.-12Feb.-13Feb.-14Feb.-15
Feb.-16Feb.-17Feb.-18Feb.-19Feb.-20
Feb.-21Feb.-22Feb.-23Feb.-24Feb.-25
Feb.-26Feb.-27Feb.-28

Daily Current Affairs 7 February 2019 Current Affairs Quiz 7 February 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest