Current Affairs Quiz 22 January 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 22 January 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 22 January 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 22 January 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 22 January 2020

Question 1:_______________ Government has made the reading of the Preamble of the Constitution mandatory for the schools.
A. Maharashtra
B. Karnataka
C. Gujarat
D. Kerala

Answer and Explanation

Answer: A

Maharashtra Government has made the reading of the Preamble of the Constitution mandatory for the schools.

Question 2:___________ Command Chief Lt Gen SK Saini has been appointed as the Vice Chief Of Indian Army Staff.
A. Northern
B. Southern
C. Western
D. North-eastern

Answer and Explanation

Answer: B

Southern Command Chief Lt Gen SK Saini has been appointed as the Vice Chief Of Indian Army Staff.

Question 3:Senior bureaucrats Rajeev Singh Thakur and Shantanu have been appointed as joint secretaries in the newly-created _____________.
A. Department of Military Affairs
B. Department of Army Affairs
C. Department of Paramilitary Affairs
D. Department of Armed Force Affairs

Answer and Explanation

Answer: A

Senior bureaucrats Rajeev Singh Thakur and Shantanu have been appointed as joint secretaries in the newly-created Department of Military Affairs.

Question 4: The 35th edition of India International Leather Fair (IILF) will be held from January 31 to February 3 in ___________.
A. Chennai
B. Mumbai
C. Kolkata
D. New Delhi

Answer and Explanation

Answer: A

The 35th edition of India International Leather Fair (IILF) will be held from January 31 to February 3 in Chennai.

Question 5:PM Modi and his counterpart Khadga Prasad Sharma Oli has inaugurated Integrated Check Post (ICP) Biratnagar between India and ___________.
A. Nepal
B. Bhutan
C. Sri Lanka
D. Bangladesh

Answer and Explanation

Answer: A

PM Modi and his counterpart Khadga Prasad Sharma Oli has inaugurated Integrated Check Post (ICP) Biratnagar between India and Nepal.

Question 6:Government of India will set-up _____________ to build a strong ecosystem to nurture innovation and start-ups in India.
A. National Business Advisory Council
B. National Economy Advisory Council
C. National Startup Advisory Council
D. National Innovation Advisory Council

Answer and Explanation

Answer: C

Government of India will set-up National Startup Advisory Council to build a strong ecosystem to nurture innovation and start-ups in India.

Question 7:_____________ will provide effective communication and crowd management training to the Uttar Pradesh Police personnel.
A. IIM Kashipur
B. IIM Lucknow
C. IIM Indore
D. IIM Bodhgaya

Answer and Explanation

Answer: C

IIM Indore will provide effective communication and crowd management training to the Uttar Pradesh Police personnel.

Question 8:___________________has commissioned Phase I of the Real Time Train Information System (RTIS) for the Railways.
A. Bharat Electronics Ltd
B. Bharat Heavy Electrical Ltd
C. BEML Limited
D. Electronics Corporation of India Limited

Answer and Explanation

Answer: A

Bharat Electronics Ltd (BEL) has commissioned Phase I of the Real Time Train Information System (RTIS) for the Railways.

Question 9:Team Indian Consulate has won the Diplomat Cup Cricket Championship defeating Team ____________ Consulate of 2020 held in Sharjah.
A. Pakistan
B. Bangladesh
C. Australia
D. England

Answer and Explanation

Answer: A

Team Indian Consulate has won the Diplomat Cup Cricket Championship defeating Team Pakistan Consulate of 2020 held in Sharjah.

Question 10:Union Minister of Youth Affairs and Sports KirenRijiju flag off ‘Fit India Cyclothon’ in ______________.
A. Mumbai
B. Goa
C. New Delhi
D. Chennai

Answer and Explanation

Answer: B

Union Minister of Youth Affairs and Sports Kiren Rijiju flag off ‘Fit India Cyclothon’ in Panaji, Goa.

Daily Current Affairs: 22 January

Daily Current Affairs 22 January 2020 Current Affairs Quiz 22 January 2020 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest