Current Affairs Quiz 5 January 2019

Directions for the quiz:

1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 5 January 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 5 January 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 5 January 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 5 January 2019

Question 1: Who is the chairman of SEBI?
A. Ajay Tyagi
B. Mo Mustafa
C. Ajay Deewan
D. Nimesh Mehta

Answer and Explanation

Answer: A

SEBI :- Headquarter: Mumbai || Chairman: Ajay Tyagi || Formed: 12 April 1992

Question 2: Where is the headquarter of Engineers India Limited?
A. Mumbai
B. New Delhi
C. Kolkata
D. Chennai

Answer and Explanation

Answer: B

Engineers India Limited is a Navratna public-sector undertaking of the Government of India under the Ministry of Petroleum and Natural Gas. It was set up in 1965 to provide engineering and related technical services for petroleum refineries and other industrial projects.

Question 3: Who is the president of Singapore?
A. Yacob Nadeem
B. Mo Nadeem
C. Lee Hsien Loong
D. Halimah Yacob

Answer and Explanation

Answer: D

Singapore:- Capital: Singapore city || Currency: Singapore dollar || President: Halimah Yacob || Prime Minister: Lee Hsien Loong

Question 4: Uttar Pradesh Govt. will implement a _________ cow welfare cess for constructing and maintaining cattle shelters.
A. 0.50%
B. 0.05%
C. 0.10%
D. 0.01%

Answer and Explanation

Answer: A

Uttar Pradesh Govt. will implement a 0.5% cow welfare cess for constructing and maintaining cattle shelters.

Question 5: Thyssenkrupp AG is a ___________ multinational conglomerate with focus on industrial engineering and steel production.
A. Spanish
B. British
C. Russian
D. German

Answer and Explanation

Answer: D

Headquarters: Essen, Germany || Revenue: 4,144.7 crores EUR (2017) || Subsidiaries: ThyssenKrupp Marine Systems, Rothe Erde

Question 6: Veer Savarkar International Airport in ___________ has been declared as an authorized Immigration Check post for entry into/exit from India
A. Lakshadweep
B. Vizag
C. Port Blair
D. Itanagar

Answer and Explanation

Answer: C

Veer Savarkar International Airport in Port Blair has been declared as an authorized Immigration Check post for entry into/exit from India

Question 7: Who is the president of Myanmar?
A. Son Han
B. Aan San Su ki
C. Win Myint
D. Jim San

Answer and Explanation

Answer: C

Myanmar :- Capital : Naypyidaw || Official Language : Burmese || President : Win Myint || Currency : Kyat

Question 8: The 13th edition of Global Healthcare Summit 2019 will be held in ___________ from July 21 to 24.
A. Hyderabad
B. Mumbai
C. Kolkata
D. Chennai

Answer and Explanation

Answer: A

The 13th edition of Global Healthcare Summit 2019 will be held in Hyderabad from July 21 to 24.

Question 9: Andhra Pradesh has topped Asia Competitiveness Institute’s (ACI), Ease of Doing Business index 2018, followed by __________ then Delhi.
A. Maharashtra
B. Gujarat
C. Rajasthan
D. Telangana

Answer and Explanation

Answer: A

Andhra Pradesh has topped Asia Competitiveness Institute’s (ACI), Ease of Doing Business index 2018, followed by Maharashtra then Delhi.

Question 10: Arunima Sinha has become first woman amputee to climb _____________.
A. Mount Vision
B. Mount Vinson
C. Mount Hanson
D. Mount Vincent

Answer and Explanation

Answer: B

Arunima Sinha has become first woman amputee to climb Mount Vinson (highest peak of Antarctica).

Daily Current Affairs: 5 January

General Knowledge Tests for January-2019
Happy Learning!
Jan-1Jan-2Jan-3Jan-4Jan-5
Jan-6Jan-7Jan-8Jan-9Jan-10
Jan-11Jan-12Jan-13Jan-14Jan-15
Jan-16Jan-17Jan-18Jan-19Jan-20
Jan-21Jan-22Jan-23Jan-24Jan-25
Jan-26Jan-27Jan-28Jan-29Jan-30
Jan-31

Daily Current Affairs 5 January 2019 Current Affairs Quiz 5 January 2019 Current Affairs Infographic

Pin It on Pinterest