Content Ad 002

Current Affairs Quiz 5 January 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 5 January 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 5 January 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 5 January 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 5 January 2020

Question 1:Appointments Committee of the Cabinet has appointed __________ as the chairman of National Medical Commission (NMC).
A. Suresh Chandra Sharma
B. Suyash Chandra Sharma
C. Satish Chandra Sharma
D. Shrayans Chandra Sharma

Answer and Explanation

Answer: A

Appointments Committee of the Cabinet has appointed Suresh Chandra Sharma as the chairman of National Medical Commission (NMC).

Question 2:IPS Abhinav Kumar has got extension as Inspector General,_______________.
A. ITBP
B. BSF
C. NCC
D. CRPF

Answer and Explanation

Answer: B

IPS Abhinav Kumar has got extension as Inspector General, Border Security Force (BSF).

Question 3:____________ Government has launched a ‘Cyber Safe Women’ initiative.
A. Maharashtra
B. Karnataka
C. Rajasthan
D. Gujarat

Answer and Explanation

Answer: A

Maharashtra Government has launched a ‘Cyber Safe Women’ initiative.

Question 4:UmaroCissokoEmbalo has won the ____________‘s presidential election.
A. Guinea-Bissau
B. Kenya
C. Uganda
D. Congo

Answer and Explanation

Answer: A

UmaroCissokoEmbalo has won the Guinea-Bissau‘s presidential election. Capital: Bissau || Currency: West African CFA franc

Question 5:World Braille Day is annually celebrated on __________, the birthday of Braille inventor, Louis Braille.
A. January 4
B. January 5
C. January 6
D. January 7

Answer and Explanation

Answer: A

World Braille Day is annually celebrated on January 4, the birthday of Braille inventor, Louis Braille.

Question 6:The 28th edition of ______________ World Book Fair will focus on how Mahatma Gandhi influenced generations of writers through his writings.
A. Kolkata
B. Mumbai
C. New Delhi
D. Pune

Answer and Explanation

Answer: C

The 28th edition of New Delhi World Book Fair will focus on how Mahatma Gandhi influenced generations of writers through his writings.

Question 7:Khadi and Village Industries Commission has opened its first Patola Saree silk processing plant at Surendranagar in ___________.
A. Madhya Pradesh
B. Rajasthan
C. Gujarat
D. Maharashtra

Answer and Explanation

Answer: C

Khadi and Village Industries Commission has opened its first Patola Saree silk processing plant at Surendranagar in Gujarat.

Question 8:Government of India has signed MoU with ___________ for selling the products made by women self-help groups under Deendayal Antyodaya Yojana-National Urban Livelihoods Mission
A. Flipkart
B. Amazon
C. PayTm Mall
D. Snapdeal

Answer and Explanation

Answer: A

Government of India has signed MoU with Flipkart for selling the products made by women self-help groups under Deendayal Antyodaya Yojana-National Urban Livelihoods Mission

Question 9:Indian mountaineer Malavath Poorna has accomplished another feat by conquering Mt. Vinson Massif, ___________’s highest mountain peak.
A. Antarctica
B. Africa
C. South America
D. North America

Answer and Explanation

Answer: A

Indian mountaineer Malavath Poorna has accomplished another feat by conquering Mt. Vinson Massif, Antarctica’s highest mountain peak.

Question 10:_______ State Road Transport Corporation has launched ‘Damini’ helpline service for the safety of the women passengers.
A. Maharashtra
B. Uttar Pradesh
C. Rajasthan
D. Gujarat

Answer and Explanation

Answer: B

Uttar Pradesh State Road Transport Corporation has launched ‘Damini’ helpline service for the safety of the women passengers.

Daily Current Affairs: 5 January

Daily Current Affairs 5 January 2020 Current Affairs Quiz 5 January 2020 Current Affairs Infographic

Content Ads 02 Sample 01

Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Rsz 1rsz Close Img

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img
Free Live Webinar Update