Current Affairs Quiz 9 January 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 9 January 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 9 January 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 9 January 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 9 January 2019

Question 1: Where is the headquarter of Association of Tennis Professionals?
A. London
B. Paris
C. New York
D. Madrid

Answer and Explanation

Answer: A

Association of Tennis Professionals (ATP): Chairman‎: ‎Chris Kermode || Headquarters: London, United Kingdom

Question 2: Who is the Governor of Maharashtra?
A. Devendra Rao
B. C Vidyasagar Rao
C. C Vidyasagar Fadnavis
D. Vidyasagar Fadnavis

Answer and Explanation

Answer: B

Maharashtra:- Governor: C. Vidyasagar Rao || Chief Minister: Devendra Fadnavis

Question 3: When was Sashastra Seema Bal founded?
A. 1966
B. 1965
C. 1964
D. 1963

Answer and Explanation

Answer: D

Founded: 1963 || General nature: Federal law enforcement || Headquarters: New Delhi || Motto: Service, Security and Brotherhood || Abbreviation: SSB || Operations jurisdiction: IN

Question 4: The Central Statistics Office is a ______________ Agency, is located in Delhi.
A. Governmental
B. Quasi-Governmental
C. Private
D. PPP

Answer and Explanation

Answer: A

The Central Statistics Office is a governmental agency in India under the Ministry of Statistics and Programme Implementation responsible for co-ordination of statistical activities in India, and evolving and maintaining statistical standards. It has a well-equipped Graphical Unit. The CSO is located in Delhi.

Question 5: Global Aviation Summit 2019 will be organized by the Ministry of Civil Aviation in collaboration with _________.
A. FICCI
B. CCI
C. DGCA
D. IAF

Answer and Explanation

Answer: A

Global Aviation Summit 2019 will be organized by the Ministry of Civil Aviation in collaboration with FICCI.

Question 6: Maharashtra will host the 2nd edition of the Khelo India Youth Games at Balewadi Sports Complex in __________.
A. Mumbai
B. Nasik
C. Pune
D. Nagpur

Answer and Explanation

Answer: C

Maharashtra will host the 2nd edition of the Khelo India Youth Games at Balewadi Sports Complex in Pune.

Question 7: World’s largest cricket stadium is being constructed in ____________ with a capacity of 1,10,000.
A. Kolkata
B. Mumbai
C. Ahmedabad
D. Bangalore

Answer and Explanation

Answer: C

World’s largest cricket stadium is being constructed in Ahmedabad with a capacity of 1,10,000.

Question 8: Tesla has begun the construction of its ___________ Giga factory which is Tesla’s 1st factory outside the United States.
A. Shanghai
B. Tokyo
C. Jakarta
D. New Delhi

Answer and Explanation

Answer: A

Tesla has begun the construction of its Shanghai Gigafactory which is Tesla’s 1st factory outside the United States.

Question 9: Global Aviation Summit 2019 will be held in Mumbai with a theme of ____________.
A. Flying for all
B. Flying for everyone
C. Flying for cause
D. Flying for humanity

Answer and Explanation

Answer: A

Global Aviation Summit 2019 will be held in Mumbai with a theme of ‘Flying for all’.

Question 10: The _______ edition of the Raisina Dialogue started in New Delhi with a inaugural address of Norway Prime Minister Ms Erna Solberg.
A. 5th
B. 4th
C. 6th
D. 7th

Answer and Explanation

Answer: B

The 4th edition of the Raisina Dialogue started in New Delhi with a inaugural address of Norway Prime Minister Ms Erna Solberg.

Daily Current Affairs: 9 January

General Knowledge Tests for January-2019
Happy Learning!
Jan.-1Jan.-2Jan.-3Jan.-4Jan.-5
Jan.-6Jan.-7Jan.-8Jan.-9

Daily Current Affairs 9 January 2019 Current Affairs Quiz 9 January 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest

[i]
[i]