Current Affairs Quiz 19 July 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 19 July 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 19 July 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 19 July 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 19 July 2019

Question 1:Nelson Mandela was awarded India’s highest civilian honour, the Bharat Ratna in ___________ for his role in the anti-apartheid movement.
A. 1990
B. 1999
C. 1993
D. 1997

Answer and Explanation

Answer: A

Nelson Mandela was awarded India’s highest civilian honour, the Bharat Ratna in 1990 for his role in the anti-apartheid movement.

Question 2:Who is the Minister of Health and Family Welfare?
A. Prakash Javadekar
B. Dr. Harsh Vardhan
C. Jitendra Singh
D. Piyush Goyal

Answer and Explanation

Answer: B

Harsh Vardhan is the incumbent minister at Ministry of Science & Technology, Ministry of Health and Family Welfare and Ministry of Earth Sciences in the BJP-led NDA government of Prime Minister Narendra Modi.

Question 3:Supreme Court of India has drafted a High Powered Committee for the protection of two Indian birds- Great Indian Bustard and ____________.
A. Houbara Bustard
B. Greater Adjutant
C. Bengal Florican
D. Lesser Florican

Answer and Explanation

Answer: D

Supreme Court of India has drafted a High Powered Committee for the protection of two Indian birds- Great Indian Bustard and Lesser Florican.

Question 4:Government of India will build the India-based Neutrino Observatory (INO) at Pottipuram in Theni District of ____________.
A. Andhra Pradesh
B. Karnataka
C. Tamil Nadu
D. Kerala

Answer and Explanation

Answer: C

Government of India will build the India-based Neutrino Observatory (INO) at Pottipuram in Theni District of Tamil Nadu.

Question 5:The ministry of Ayush is headed by a Minister of State which is currently occupied by _____________.
A. Shripad Yesso Naik
B. Rao Inderjit Singh
C. Santosh Gangwar
D. Sanjeev Balyan

Answer and Explanation

Answer: A

The ministry of Ayush is headed by a Minister of State which is currently occupied by Shripad Yesso Naik.

Question 6:The ________ BRICS Summit to be held in Brasilia in November 2019.
A. 13th
B. 12th
C. 11th
D. 14th

Answer and Explanation

Answer: C

The 11th BRICS Summit to be held in Brasilia in November 2019.

Question 7:The Vienna Convention on Consular Relations of _________ is an international treaty that defines a framework for consular relations between independent states.
A. 1961
B. 1963
C. 1965
D. 1967

Answer and Explanation

Answer: B

The Vienna Convention on Consular Relations of 1963 is an international treaty that defines a framework for consular relations between independent states.

Question 8:WHO has declared Ebola crisis in Democratic Republic of __________ a public health emergency.
A. Congo
B. Rwanda
C. Uganda
D. Nigeria

Answer and Explanation

Answer: A

WHO has declared Ebola crisis in Democratic Republic of Congo a public health emergency.

Question 9:How many members countries are there in Asian Development Bank?
A. 68
B. 67
C. 66
D. 65

Answer and Explanation

Answer: A

Headquarters: Mandaluyong, Philippines || President: Takehiko Nakao || Founded: 19 December 1966 || Membership: 68 countries || Purpose: Economic development

Question 10:__________ Government has signed an MOU with British Council for improving English Speaking skills of the students.
A. Bihar
B. West Bengal
C. Odisha
D. Rajasthan

Answer and Explanation

Answer: B

West Bengal Government has signed an MOU with British Council for improving English Speaking skills of the students.

Daily Current Affairs: 19 July

General Knowledge Tests for july-2019
Happy Learning!
July-1July-2July-3July-4July-5
July-6July-7July-8July-9July-10
July-11July-12July-13July-14July-15
July-16July-17July-18July-19July-20
July-21July-22July-23July-24July-25
July-26July-27July-28July-29July-30
July-31

Daily Current Affairs 19 July 2019 Current Affairs Quiz 19 July 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest