Current Affairs Quiz 20 July 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 20 July 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 20 July 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 20 July 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 20 July 2019

Question 1:Human Resource Development Minister __________ has released UGC Guide to Student Induction Programme ‘Deeksharambh’ in New Delhi.
A. Ramesh Pokhriyal
B. BC Khanduri
C. Bhagat Singh Koshyari
D. Arjun Munda

Answer and Explanation

Answer: A

Human Resource Development Minister Ramesh Pokhriyal has released UGC Guide to Student Induction Programme ‘Deeksharambh’ in New Delhi.

Question 2:_________ will host first Himalayan states conclave on July 28.
A. Himachal Predesh
B. Uttarakhand
C. Sikkim
D. Arunachal Pradesh

Answer and Explanation

Answer: B

Uttarakhand will host first Himalayan states conclave on July 28.

Question 3:The 2022 Summer Youth Olympics will be held in ___________, Senegal thus becoming the first IOC event to be held in Africa.
A. Abidjan
B. Bamako
C. Conakry
D. Dakar

Answer and Explanation

Answer: D

The 2022 Summer Youth Olympics will be held in Dakar, Senegal thus becoming the first IOC event to be held in Africa.

Question 4:Deepika Kumari is an Indian athlete who competes in the event of ___________, is currently ranked World No. 5, and is a former world number one.
A. Archery
B. Discus Throwing
C. Shot Putting
D. Sprinting

Answer and Explanation

Answer: A

Deepika Kumari is an Indian athlete who competes in the event of archery, is currently ranked World No. 5, and is a former world number one. She won a gold medal in the 2010 Commonwealth games in the women’s individual recurve event.

Question 5:Which of the following Indian is not in ICC Hall of Fame?
A. Ravi Shastri
B. Anil Kumble
C. Sunil Gavaskar
D. Bishan Singh Bedi

Answer and Explanation

Answer: A

Indians in ICC Hall of Fame: Bishan Singh Bedi || Sunil Gavaskar || Kapil Dev || Anil Kumble || Rahul Dravid || Sachin Tendulkar

Question 6:BSE has inked a pact with _______ Govt. to support MSMEs of state to raise capital.
A. Maharashtra
B. Punjab
C. Haryana
D. Gujarat

Answer and Explanation

Answer: C

BSE has inked a pact with Haryana Govt. to support MSMEs of Haryana to raise capital.

Question 7:What is the Currency of Israel?
A. Dinar
B. Dong
C. Shekel
D. Kyat

Answer and Explanation

Answer: C

Israel Capital: Jerusalem || Currency: Israeli new shekel.

Question 8:‘Find the Incredible You’ Campaign of Tourism Ministry of ___________ has won Pacific Asia Travel Association (PATA) Gold Award, 2019.
A. India
B. Japan
C. China
D. Indonesia

Answer and Explanation

Answer: A

‘Find the Incredible You’ Campaign of Tourism Ministry of India has won Pacific Asia Travel Association (PATA) Gold Award, 2019.

Question 9:Reliance Jio has pipped ____________ to become the second-largest mobile operator in India.
A. BSNL
B. Vodafone
C. Bharti Airtel
D. Idea

Answer and Explanation

Answer: C

Reliance Jio has pipped Bharti Airtel to become the second-largest mobile operator in India.

Question 10:Sprinter Muhammad Anas has won Gold Medal in Men’s ___________ race at Tabor Athletics Meet in Czech Republic.
A. 200m
B. 400m
C. 100m
D. 800m

Answer and Explanation

Answer: B

Sprinter Muhammad Anas has won Gold Medal in Men’s 400m race at Tabor Athletics Meet in Czech Republic.

Daily Current Affairs: 20 July

General Knowledge Tests for july-2019
Happy Learning!
July-1July-2July-3July-4July-5
July-6July-7July-8July-9July-10
July-11July-12July-13July-14July-15
July-16July-17July-18July-19July-20
July-21July-22July-23July-24July-25
July-26July-27July-28July-29July-30
July-31

Daily Current Affairs 20 July 2019 Current Affairs Quiz 20 July 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest