Current Affairs Quiz 22 July 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 22 July 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 22 July 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 22 July 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 22 July 2019

Question 1:According to the Bloomberg Billionaires Index 2019, ___________ Tycoon Bernard Arnault has supressed Bill Gates to become 2nd richest person in the world.
A. French
B. German
C. Spanish
D. British

Answer and Explanation

Answer: A

According to the Bloomberg Billionaires Index 2019, French Tycoon Bernard Arnault has supressed Bill Gates to become 2nd richest person in the world.

Question 2:______________ has been appointed as Private Secretary to Prime Minister Narendra Modi replacing Sanjeev Kumar Singla.
A. Vivek Adarsh
B. Vivek Kumar
C. Vivek Sharma
D. Vivek Gupta

Answer and Explanation

Answer: B

Vivek Kumar has been appointed as Private Secretary to Prime Minister Narendra Modi replacing Sanjeev Kumar Singla.

Question 3:Minister of Information and Broadcasting Prakash Javadekar has inaugurated 10th Jagran Film Festival in ____________.
A. Jaipur
B. Pune
C. Mumbai
D. New Delhi

Answer and Explanation

Answer: D

Minister of Information and Broadcasting Prakash Javadekar has inaugurated 10th Jagran Film Festival in New Delhi.

Question 4:Chandrayaan-2 is India’s second lunar exploration mission after Chandrayaan-1 in October __________.
A. 2008
B. 2009
C. 2007
D. 2006

Answer and Explanation

Answer: A

Chandrayaan-2 is India’s second lunar exploration mission after Chandrayaan-1 in October 2008.

Question 5:Israel Aerospace Industries has signed a ___________ deal with India to supply ‘Naval MRSAM systems’ to Indian Navy and Mazagon Dock Shipbuilders.
A. $40 million
B. $60 million
C. $70 million
D. $50 million

Answer and Explanation

Answer: D

Israel Aerospace Industries has signed a $50 million deal with India to supply ‘Naval MRSAM systems’ to Indian Navy and Mazagon Dock Shipbuilders.

Question 6:Ministry of Environment, Forests and Climate Change of India has selected _____________- in India to compete for ‘Blue Flag Certification’.
A. 11 beaches
B. 12 beaches
C. 13 beaches
D. 14 beaches

Answer and Explanation

Answer: B

Ministry of Environment, Forests and Climate Change of India has selected 12 beaches in India to compete for ‘Blue Flag Certification’.

Question 7:‘Internet Saathi’ is an initiative of ____________ and Tata Trusts which is aimed at facilitating digital literacy among women in rural India.
A. Oracle India
B. Amazon India
C. Google India
D. Microsoft India

Answer and Explanation

Answer: C

‘Internet Saathi’ is an initiative of Google India and Tata Trusts which is aimed at facilitating digital literacy among women in rural India.

Question 8:RBI’s Panel on Economic Capital Framework led by ___________ has finalised its report on surplus RBI reserves.
A. C Rangarajan
B. Y Venugopal Reddy
C. IG Patel
D. Bimal Jalan

Answer and Explanation

Answer: D

RBI’s Panel on Economic Capital Framework led by Bimal Jalan has finalised its report on surplus RBI reserves.

Question 9:Women’s and Men’s Indian Team has won _________ Commonwealth Table Tennis Championship at the Jawaharlal Nehru Stadium in Delhi.
A. 20st
B. 21st
C. 22st
D. 23st

Answer and Explanation

Answer: B

Women’s and Men’s Indian Team has won 21st Commonwealth Table Tennis Championship at the Jawaharlal Nehru Stadium in Delhi.

Question 10:______________ Shiva Thapa has won a Gold Medal in 63 kg category in President’s Cup in Kazakhstan.
A. Wrestler
B. Boxer
C. Weightlifting
D. Shot Putter

Answer and Explanation

Answer: B

Boxer Shiva Thapa has won a Gold Medal in 63 kg category in President’s Cup in Kazakhstan.

Daily Current Affairs: 22 July

General Knowledge Tests for july-2019
Happy Learning!
July-1July-2July-3July-4July-5
July-6July-7July-8July-9July-10
July-11July-12July-13July-14July-15
July-16July-17July-18July-19July-20
July-21July-22July-23July-24July-25
July-26July-27July-28July-29July-30
July-31

Daily Current Affairs 22 July 2019 Current Affairs Quiz 22 July 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest