Content Ad 002

Current Affairs Quiz 22nd July 2023

Directions for the quiz:

1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 22nd July 2023, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.

2. Current Affairs Quiz 22nd July 2023 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.

3. Each question in Current Affairs Quiz 22nd July 2023 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.

4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 22nd July 2023

 

Question 1:

Which bill was recently passed by the Rajasthan Assembly to guarantee wages or pension to the adult population?

A) Rajasthan Employment Bill, 2023

B) Rajasthan Minimum Guaranteed Income Bill, 2023

C) Rajasthan Pension Act, 2023

D) Rajasthan Wage Guarantee Bill, 2023

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: The Rajasthan Assembly passed the ‘Rajasthan Minimum Guaranteed Income Bill, 2023,’ aiming to provide a guarantee of wages or pension to the entire adult population in the state.

 

Question 2:

How many days of employment does the Rajasthan Minimum Guaranteed Income Bill promise yearly?

A) 150

Content Ad 03

B) 100

C) 125

D) 180

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The bill promises employment guarantee for 125 days every year.

 

Question 3:

On what date in 2023 was the Ground Water Act revealed to have been implemented in 21 states and union territories?

A) July 22

B) July 15

C) July 20

D) July 30

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: On July 20, 2023, the Union Ministry of Jal Shakti announced the successful implementation of the Ground Water Act in 21 states and union territories.

 

Question 4:

Who launched the second edition of “G20 THINQ”?

A) Indian Army

B) Indian Air Force

C) Indian Navy

D) Indian Coast Guard

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The second edition of “G20 THINQ” was launched by the Indian Navy and the Navy Welfare and Wellness Association (NWWA).

 

Question 5:

What ancient shipbuilding technique is the Ministry of Culture and the Indian Navy looking to revive?

A) Plank method

B) Tankai method

C) Stitch and sail method

D) Dravidian shipbuilding technique

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: The Ministry of Culture and the Indian Navy collaborated to revive and preserve the ‘stitched shipbuilding method‘ known as the ‘Tankai method’.

 

Question 6:

Where is the newly inaugurated ‘GST Bhawan’ located?

A) Shillong

B) Dispur

C) Agartala

D) Imphal

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: Finance Minister Nirmala Sitharaman inaugurated the ‘GST Bhawan’ in Agartala, Tripura’s capital.

 

Question 7:

On which date is National Mango Day observed annually?

A) July 20

B) July 22

C) July 23

D) July 24

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: National Mango Day is annually observed on July 22.

 

Question 8:

How many years has World Brain Day been observed for, as of 2023?

A) 7 years

B) 10 years

C) 9 years

D) 8 years

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: World Brain Day has been going on for the past nine years.

 

Question 9:

Who introduced the provision of income tax in India in 1860?

A) Sir Robert Clive

B) Lord Dalhousie

C) Sir James Wilson

D) Lord Curzon

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: Income tax was originally introduced in India by Sir James Wilson in 1860.

 

Question 10:

Who is the brand ambassador of ICC World Cup 2023?

A) Amitabh Bachchan

B) Aamir Khan

C) Salman Khan

D) Shah Rukh Khan

Answer and Explanation

Answer: D

  • Explanation: Bollywood actor Shah Rukh Khan has been appointed as the brand ambassador of ICC World Cup 2023.

 

Question 11:

Which organization did the UNDP India collaborate with to further sustainable agriculture practices under PMFBY?

A) GreenTech

B) BioTech Corp

C) Absolute®

D) AgriLife

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The UNDP and bioscience company Absolute® have signed an MoU to strengthen PMFBY.

 

Question 12:

Which award did the JKRLM receive under the theme “State of Governance India 2047”?

A) UNESCO Gold Award

B) NITI Aayog Excellence Award

C) SKOCH Gold Award

D) India Governance Award

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The JKRLM received the prestigious SKOCH Gold Award under the theme “State of Governance India 2047”.

 

Question 13:

Who was appointed as the chairman-elect of the International Myeloma Foundation?

A) Dr. Brian G.M. Durie

B) Dr. Ravi Verma

C) Dr. S. Vincent Rajkumar

D) Dr. Anil Sharma

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: Dr. S. Vincent Rajkumar has been appointed as chairman-elect of the Board of Directors of the International Myeloma Foundation.

 

Question 14:

Which multinational IT corporation collaborated with the XR Startup Program?

A) Infosys

B) HCLTech

C) TCS

D) Wipro

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: HCLTech collaborated with the XR Startup Program, an initiative supported by MeitY and Meta.
Content Ads 02 Sample 01

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img
Free Live Webinar Update