Current Affairs Quiz 27 July 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 27 July 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 27 July 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 27 July 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 27 July 2019

Question 1:IAS Ajay Bhalla has been appointed as Home Secretary and will take over from incumbent ________.
A. Rajive Gauba
B. Rajiv Mehrishi
C. Rajiv Jain
D. Pradeep Kumar Sinha

Answer and Explanation

Answer: A

IAS Ajay Bhalla has been appointed as Home Secretary and will take over from incumbent Rajive Gauba.

Question 2:Chandra Shekhar was an Indian politician who served as the _____________ Prime Minister of India, between 10 November 1990 and 21 June 1991.
A. seventh
B. eighth
C. ninth
D. sixth

Answer and Explanation

Answer: B

Chandra Shekhar was an Indian politician who served as the eighth Prime Minister of India, between 10 November 1990 and 21 June 1991.

Question 3:________________ was appointed as the Chairman of the Public Accounts Committee.
A. Deepa Dasmunsi
B. Somen Mitra
C. Anubrata Mandal
D. Adhir Ranjan Chowdhury

Answer and Explanation

Answer: D

Adhir Ranjan Chowdhury was appointed as the Chairman of the Public Accounts Committee.

Question 4:Priti Patel took charge as Britain’s first Indian-origin _______________ as part of Prime Minister Boris Johnson’s top team.
A. Defence Secretary
B. Home Secretary
C. Finance Secretary
D. Minority Secretary

Answer and Explanation

Answer: B

Priti Patel took charge as Britain’s first Indian-origin Home Secretary as part of Prime Minister Boris Johnson’s top team.

Question 5:Social Entrepreneur and Philanthropist Priya Priyadarshini Jain has been felicitated with ‘Indian Woman of Influence’ award at House of Lords, ______________.
A. London
B. Washington DC
C. Paris
D. Tokyo

Answer and Explanation

Answer: A

Social Entrepreneur and Philanthropist Priya Priyadarshini Jain has been felicitated with ‘Indian Woman of Influence’ award at House of Lords, United Kingdom Parliament, London.

Question 6:Pakistan will send its first Astronaut to space in ______________ using Satellite Launching facilities of China.
A. 2020
B. 2021
C. 2022
D. 2023

Answer and Explanation

Answer: C

Pakistan will send its first Astronaut to space in 2022 using Satellite Launching facilities of China.

Question 7:Who is the CEO of Intel Corporation?
A. Gordon Moore
B. Gordon Law
C. Robert H. Swan
D. Robert Noyce

Answer and Explanation

Answer: C

Intel Corporation is an American multinational corporation and technology company headquartered in Santa Clara, California, in the Silicon Valley.

Question 8:Reliance Industries Ltd has become highest-ranked Indian company on Fortune Global 500 list at ____________ position.
A. 105th
B. 107th
C. 108th
D. 106th

Answer and Explanation

Answer: D

Reliance Industries Ltd has become highest-ranked Indian company on Fortune Global 500 list at 106th position.

Question 9:IAS Atanu Chakraborty has been appointed as new Economic Affairs Secretary replacing ______________.
A. Subhash Chandra Garg
B. Aruna Sundararajan
C. Naresh Goyal
D. Hasmukh Adhia

Answer and Explanation

Answer: A

IAS Atanu Chakraborty has been appointed as new Economic Affairs Secretary replacing Subhash Chandra Garg.

Question 10:Nigeria is in the running to host the ___________ FIFA U-20 Women’s World Cup.
A. 2021
B. 2020
C. 2024
D. 2025

Answer and Explanation

Answer: B

Nigeria is in the running to host the 2020 FIFA U-20 Women’s World Cup.

Daily Current Affairs: 27 July

General Knowledge Tests for july-2019
Happy Learning!
July-1July-2July-3July-4July-5
July-6July-7July-8July-9July-10
July-11July-12July-13July-14July-15
July-16July-17July-18July-19July-20
July-21July-22July-23July-24July-25
July-26July-27July-28July-29July-30
July-31

Daily Current Affairs 27 July 2019 Current Affairs Quiz 27 July 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest