Current Affairs Quiz 28 July 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 28 July 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 28 July 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 28 July 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 28 July 2019

Question 1:______________ has become number one state in implementation of Pradhanamntri Suraksha Beema Yojna.
A. Uttar Pradesh
B. Rajasthan
C. Maharashtra
D. Gujarat

Answer and Explanation

Answer: A

Uttar Pradesh has become number one state in implementation of Pradhanamntri Suraksha Beema Yojna.

Question 2:Who is the Director General of CISF?
A. Rajanish Ranjan
B. Rajesh Ranjan
C. Rakesh Ranjan
D. Ramesh Ranjan

Answer and Explanation

Answer: B

Director General of CISF: Rajesh Ranjan.

Question 3:Pradhan Mantri Laghu Vyapari Maan-Dhan Yojana which is an extension of _______________, was launched by the Union labour and Employment ministry for retailers and small traders.
A. Pradhan Mantri Shram Majdoor Maan-dhan
B. Pradhan Mantri Shram Maan-dhan
C. Pradhan Mantri Shram Karmik Maan-dhan
D. Pradhan Mantri Shram Yogi Maan-dhan

Answer and Explanation

Answer: D

Pradhan Mantri Laghu Vyapari Maan-Dhan Yojana which is an extension of Pradhan Mantri Shram Yogi Maan-dhan, was launched by the Union labour and Employment ministry for retailers and small traders.

Question 4:World Hepatitis Day is observed on ____________ every year.
A. July 28
B. July 29
C. July 27
D. July 30

Answer and Explanation

Answer: A

World Hepatitis Day, observed on July 28 every year, aims to raise global awareness of hepatitis — a group of infectious diseases known as Hepatitis A, B, C, D, and E — and encourage prevention, diagnosis and treatment.

Question 5:Petroleum and Natural Gas Minister of India Dharmendra Pradhan held Bilateral Hydrocarbon Cooperation with Minister of Energy, Industry and Mineral Resources of ___________ Khalid Al-Falih.
A. UAE
B. Oman
C. Saudi Arabia
D. Qatar

Answer and Explanation

Answer: A

Petroleum and Natural Gas Minister of India Dharmendra Pradhan held Bilateral Hydrocarbon Cooperation with Minister of Energy, Industry and Mineral Resources of Saudi Arabia Khalid Al-Falih.

Question 6:Kargil veteran Lt Col Dr Samir Rawat has been invited as a keynote speaker at 32nd International Congress of Psychology 2020 in _____________.
A. Vienna
B. Amsterdam
C. Budapest
D. Prague

Answer and Explanation

Answer: D

Kargil veteran Lt Col Dr Samir Rawat has been invited as a keynote speaker at 32nd International Congress of Psychology 2020 in Prague.

Question 7:What is the Currency of China?
A. Yen
B. Yuan
C. Renminbi
D. Dong

Answer and Explanation

Answer: C

Capital: Beijing || Official script: Simplified Chinese || Currency: Renminbi

Question 8:________________ Team has developed Android App ‘CARE4U’ which will connect the caregiver to the elderly person.
A. IIT Bombay
B. IIT Kharagpur
C. IIT Delhi
D. IIT Mumbai

Answer and Explanation

Answer: B

IIT Kharagpur Team has developed Android App ‘CARE4U’ which will connect the caregiver to the elderly person.

Question 9:Where is the Headquarter of ICMR?
A. New Delhi
B. Mumbai
C. Chennai
D. Kolkata

Answer and Explanation

Answer: A

ICMR: Headquarters: New Delhi || Secretary & Director General: Dr.Balram Bhargava || Founder: Government of India || Founded: 1911 || Leader: Balram Bhargava || Type of business: Government.

Question 10:Kristof Milak of __________ has shattered Michael Phelps’ World record in the 200 metres butterfly at the World Aquatics Championships in Gwangju.
A. Hungary
B. Italy
C. Germany
D. France

Answer and Explanation

Answer: B

Kristof Milak of Hungary has shattered Michael Phelps’ World record in the 200 metres butterfly at the World Aquatics Championships in Gwangju.

Daily Current Affairs: 28 July

General Knowledge Tests for july-2019
Happy Learning!
July-1July-2July-3July-4July-5
July-6July-7July-8July-9July-10
July-11July-12July-13July-14July-15
July-16July-17July-18July-19July-20
July-21July-22July-23July-24July-25
July-26July-27July-28July-29July-30
July-31

Daily Current Affairs 28 July 2019 Current Affairs Quiz 28 July 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest