Content Ad 002

Current Affairs Quiz 31st July 2023

Directions for the quiz:

1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 31st July 2023, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.

2. Current Affairs Quiz 31st July 2023 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.

3. Each question in Current Affairs Quiz 31st July 2023 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.

4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 31st July 2023

 

Question 1:

Which mobile application was launched during the Akhil Bharatiya Shiksha Samagam 2023 to enhance basic literacy?

A) ABL Literacy App

B) Bharat Learn

C) ULLAS

D) NEP Educate

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The correct answer is C. The ULLAS mobile application was introduced during the Akhil Bharatiya Shiksha Samagam 2023 to promote basic literacy.

 

Question 2:

Who introduced the ULLAS initiative?

A) Narendra Modi

Content Ad 03

B) Dharmendra Pradhan

C) Ashwini Kumar

D) Uday Samant

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: The correct answer is B. Union Minister Dharmendra Pradhan introduced the ULLAS initiative.

 

Question 3:

What is the main purpose of the “Meri Mati Mera Desh” campaign?

A) Celebrate Independence Day

B) Promote agriculture

C) Honor the martyred heroes

D) Boost tourism

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The correct answer is C. The “Meri Mati Mera Desh” campaign was launched to honor the martyred bravehearts of the country.

 

Question 4:

Which organization recently announced the establishment of the Corporate Debt Market Development Fund (CDMDF)?

A) RBI

B) IMF

C) SEBI

D) World Bank

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The correct answer is C. The Securities and Exchange Board of India (SEBI) established the Corporate Debt Market Development Fund (CDMDF).

 

Question 5:

Where has Amazon India launched its first-ever floating store?

A) Chilika Lake

B) Loktak Lake

C) Vembanad Lake

D) Dal Lake

Answer and Explanation

Answer: D

  • Explanation: The correct answer is D. Amazon India inaugurated its first-ever floating store on Dal Lake in Srinagar, Kashmir.

 

Question 6:

What is the theme of World Ranger Day 2023?

A) Protect the Protectors

B) Wildlife Warriors

C) 30 by 30

D) Guardians of Nature

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The correct answer is C. The theme of World Ranger Day 2023 is “30 by 30”.

 

Question 7:

Which conservation initiative was launched by the Government of India in 1973?

A) Project Leopard

B) Project Elephant

C) Project Rhino

D) Project Tiger

Answer and Explanation

Answer: D

  • Explanation: The correct answer is D. In 1973, the Government of India launched Project Tiger to protect the nation’s tiger population.

 

Question 8:

Who has recently been appointed as the new director of NAAC?

A) Prof Shivendra Nath

B) Prof Ganesan Kannabiran

C) Nisha Biswal

D) Prof Ratan Tata

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: The correct answer is B. Prof Ganesan Kannabiran has been appointed as the new director of NAAC.

 

Question 9:

Who has been confirmed as the deputy CEO of US DFC?

A) Joe Biden

B) Shivendra Nath

C) Nisha Biswal

D) Ashwini Kumar

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The correct answer is C. Nisha Biswal has been confirmed as the Deputy Chief Executive Officer of the US International Development Finance Corporation (DFC).

 

Question 10:

Who is set to be the next CMD of EPIL?

A) Uday Samant

B) Ashwini Kumar

C) Nisha Biswal

D) Shivendra Nath

Answer and Explanation

Answer: D

  • Explanation: The correct answer is D. Shivendra Nath has been selected by the PSEB to become the Chairman & Managing Director of Engineering Projects India Ltd (EPIL).

 

Question 11:

Who will receive the first Maharashtra Udyog Ratna Award?

A) Uday Samant

B) Narendra Modi

C) Ratan Tata

D) Dharmendra Pradhan

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The correct answer is C. Ratan Tata will be conferred with the first prestigious Maharashtra Udyog Ratna Award.

 

Question 12:

Who won the home WTA title in Warsaw?

A) Laura Siegemund

B) Yanina Wickmayer

C) Iga Swiatek

D) Nisha Desai

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The correct answer is C. Iga Swiatek secured her home WTA title in Warsaw, defeating Germany’s Laura Siegemund in the final.
Content Ads 02 Sample 01
Pop Up

LIVE STREAMING ON YOUTUBE

Starting 3rd June 2024, 7pm

Onwards

FREE CHEAT SHEET

Learn
How to Master VA-RC 

This free (and highly detailed) cheat sheet will give you strategies to help you grow

No thanks, I don't want it.

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img