Current Affairs Quiz 6 July 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 6 July 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 6 July 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 6 July 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 6 July 2019

Question 1:How many world heritage sites are there in India?
A. 38
B. 39
C. 40
D. 41

Answer and Explanation

Answer: A

With this, India now has 38 World Heritage Sites that include 30 Cultural Sites, 7 Natural and 1 mixed site.Question 2:UIDAI has started its first ‘Aadhaar Seva Kendra’ in Delhi and ____________. A. Vijaykeda B. Vijayawada C. Vijay Nagar D. Vijaypur

Answer and Explanation

Answer: B

UIDAI has started its first ‘Aadhaar Seva Kendra’ in Delhi and Vijayawada.

Question 3:World Zoonoses Day is held every year on __________.
A. July 6
B. July 7
C. July 8
D. July 9

Answer and Explanation

Answer: A

World Zoonoses Day is held every year on July 6. || The day commemorates July 6, 1885, when Louis Pasteur successfully administered the first vaccine against Rabies virus, a zoonotic disease.

Question 4:_________ Duty Free has made India Rupee to be accepted at all the retail outlets of the _______ airport.
A. Dubai
B. Abu Dhabi
C. Doha
D. Sharjah

Answer and Explanation

Answer: A

Dubai Duty Free has made India Rupee to be accepted at all the retail outlets of the Dubai airport.

Question 5:Ursula von der Leyen of _________ has been elected as the new president of European Commission replacing Jean Claude Juncker.
A. Spain
B. Italy
C. France
D. Germany

Answer and Explanation

Answer: D

Ursula von der Leyen of Germany has been elected as the new president of European Commission replacing Jean Claude Juncker.

Question 6:With the help of the Rashtriya Swayamsevak Sangh, Syama Prasad Mukherjee founded the Bharatiya Jana Sangh in __________ which is the predecessor to the Bharatiya Janata Party.
A. 1951
B. 1952
C. 1953
D. 1954

Answer and Explanation

Answer: A

Founder: Syama Prasad Mukherjee || Founded: 21 October 1951 || Dissolution: 1977

Question 7:___________ has launched ‘Vasool So-Ft’ Portal (Vasool So-Fast) for digitalising Non Performing Asset recovery process.
A. Canara Bank
B. Corporation Bank
C. Karnataka Bank
D. Allahabad Bank

Answer and Explanation

Answer: C

Karnataka Bank has launched ‘Vasool So-Ft’ Portal (Vasool So-Fast) for digitalising Non Performing Asset recovery process.

Question 8:_____________’s Lower House of Parliament has approved Pioneering Tax on Internet Giants like Google, Amazon and Facebook.
A. France
B. Germany
C. Spain
D. UK

Answer and Explanation

Answer: A

France’s Lower House of Parliament has approved Pioneering Tax on Internet Giants like Google, Amazon and Facebook.

Question 9:Government of India has inked pact with _________ for a pilot study to utilise AI in agriculture.
A. Oracle India
B. IBM India
C. Microsoft India
D. Google India

Answer and Explanation

Answer: B

Government of India has inked pact with IBM India for a pilot study to utilise AI in agriculture.

Question 10:Who is the CEO of UIDAI?
A. Ajay Tyagi
B. Ajay Bhushan Pandey
C. Arvind Mishra
D. Arvind Panagariya

Answer and Explanation

Answer: B

UIDAI: Headquarters: New Delhi || CEO: Ajay Bhushan Pandey || Founder: Government of India || Founded: 28 January 2009, India || Ministry: Ministry of Electronics and Information Technology, India.

Daily Current Affairs: 6 July

General Knowledge Tests for july-2019
Happy Learning!
July-1July-2July-3July-4July-5
July-6July-7July-8July-9July-10
July-11July-12July-13July-14July-15
July-16July-17July-18July-19July-20
July-21July-22July-23July-24July-25
July-26July-27July-28July-29July-30
July-31

Daily Current Affairs 6 July 2019 Current Affairs Quiz 6 July 2019 Current Affairs Infographic

Get Posts Like This Sent to your Email
Updates for Free Live sessions and offers are sent on mail. Don't worry: we do not send too many emails..:)
Get Posts Like This Sent to your Email
Updates for Free Live sessions and offers are sent on mail. Don't worry: we do not send too many emails..:)



Join Our Newsletter
Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.
Join Our Newsletter
Leverage agile frameworks to provide a robust synopsis for high level overviews.
4 Short Term Courses launched for CAT-2021. Special 10% off as launch offer.
10
days
10
hours
10
minutes
10
seconds
4 Short Term Courses launched for CAT-2021. Special 10% off as launch offer.
10
days
10
hours
10
minutes
10
seconds
Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates
Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Pin It on Pinterest