Current Affairs Quiz 7 July 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 7 July 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 7 July 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 7 July 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 7 July 2019

Question 1:What is India’s Target Year for Eradication of Malaria?
A. 2030
B. 2025
C. 2027
D. 2035

Answer and Explanation

Answer: A

Eradication of Malaria: 2030

Question 2:India’s first Design Development Center ‘Fashionova’ was launched in _________.
A. Vapi
B. Surat
C. Vadodara
D. Ahmedabad

Answer and Explanation

Answer: B

India’s first Design Development Center ‘Fashionova’ was launched in Surat.

Question 3:________ Railway has commissioned the longest electrified tunnel in India.
A. South Central
B. Central
C. Southern
D. Western Central

Answer and Explanation

Answer: A

South Central Railway has commissioned the longest electrified tunnel in India.

Question 4:International Co-operative Day is an annual celebration of the co-operative movement observed on the first ___________ in July since 1923 by the International Co-operative Alliance.
A. Saturday
B. Sunday
C. Monday
D. Tuesday

Answer and Explanation

Answer: A

International Co-operative Day is an annual celebration of the co-operative movement observed on the first Saturday in July since 1923 by the International Co-operative Alliance.

Question 5:World Chocolate Days, is referred to, in some instances, as International Chocolate Day, is an annual observance that occurs globally on ___________.
A. 6 July
B. 7 July
C. 8 July
D. 9 July

Answer and Explanation

Answer: B

World Chocolate Days, is referred to, in some instances, as International Chocolate Day, is an annual observance that occurs globally on 7 July.

Question 6:The 43rd Session Of World Heritage Committee was held in _________ , Azerbaijan.
A. Yerevan
B. Tbilisi
C. Nur-Sultan
D. Baku

Answer and Explanation

Answer: D

The 43rd Session Of World Heritage Committee was held in Baku , Azerbaijan.

Question 7:What is the Currency of Saudi Arabia?
A. Baht
B. Dinar
C. Riyal
D. Rand

Answer and Explanation

Answer: C

Capital: Riyadh || Currency: Saudi riyal || King: Salman of Saudi Arabia

Question 8:Indian Passport was ranked __________ position with a mobility score of 58 in Henley Passport Index 2019.
A. 86th
B. 87th
C. 88th
D. 89th

Answer and Explanation

Answer: A

Indian Passport was ranked 86th position with a mobility score of 58 in Henley Passport Index 2019.

Question 9:__________ Technologies has become First Indian firm to be granted USA patent for an anti-ransomware technology.
A. AVG
B. Net Protector Plus
C. Avast
D. Quick Heal

Answer and Explanation

Answer: D

Quick Heal Technologies has become First Indian firm to be granted USA patent for an anti-ransomware technology.

Question 10:Who is the Runner-up in 2019 Canada Open (badminton) in Men’s Single?
A. K Srikand
B. Parupalli Kashyap
C. Lakshya Sen
D. HS Prannoy

Answer and Explanation

Answer: B

Men’s Single: Winner: Li Shifeng of China || Runner-up: Parupalli Kashyap of India

Daily Current Affairs: 7 July

General Knowledge Tests for july-2019
Happy Learning!
July-1July-2July-3July-4July-5
July-6July-7July-8July-9July-10
July-11July-12July-13July-14July-15
July-16July-17July-18July-19July-20
July-21July-22July-23July-24July-25
July-26July-27July-28July-29July-30
July-31

Daily Current Affairs 7 July 2019 Current Affairs Quiz 7 July 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest