Current Affairs Quiz 1 June 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 1 June 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 1 June 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 1 June 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 1 June 2019

Question 1:Where is the Headquarter of FICCI?
A. New Delhi
B. Kolkata
C. Mumbai
D. Chennai

Answer and Explanation

Answer: A

Founded: 1927 || Founders: Ghanshyam Das Birla, Purshottamdas Thakurdas || Headquarters: New Delhi, India || Key people: Uday Shankar, DilipChenoy

Question 2:Where is the Headquarter of United Nations Women?
A. Berlin
B. New York
C. Paris
D. Vienna

Answer and Explanation

Answer: B

Headquarters: New York || Head: Phumzile Mlambo-Ngcuka || Founder: United Nations General Assembly || Founded: July 2010 || Formation: 2 July 2010 || Parent organization: United Nations

Question 3:Admiral Karambir Singh has been appointed as the __________ Chief of the Naval Staff.
A. 24th
B. 25th
C. 26th
D. 27th

Answer and Explanation

Answer: A

Admiral Karambir Singh has been appointed as the 24th Chief of the Naval Staff. The Indian Navy is the naval branch of the Indian Armed Forces. The President of India is the Supreme Commander of the Indian Navy. The Chief of Naval Staff, a four-star admiral, commands the navy.

Question 4:Ministry of Environment, Forest and Climate Change has launched a theme song __________ on air pollution.
A. HawaAane De
B. Yeh Hawa
C. HawaNahiAaRahi
D. Yeh Kya Hawa

Answer and Explanation

Answer: A

Ministry of Environment, Forest and Climate Change has launched a theme song ‘HawaAane De’ on air pollution.

Question 5:India’s only __________ Binny has passed away at Nandankanan Zoological Park in Odisha.
A. Orangutan
B. Apes
C. Pongo
D. Hominidae

Answer and Explanation

Answer: A

India’s only Orangutan Binny has passed away at Nandankanan Zoological Park in Odisha.

Question 6:A new ‘Jal Shakti’ Ministry has been formed by Government of India with ___________ as its Head.
A. Arjun Ram Meghwal
B. Madan Lal Saini
C. Gajendra Singh Shekhawat
D. Gajendra Singh Khimsar

Answer and Explanation

Answer: C

A new ‘Jal Shakti’ Ministry has been formed by Government of India with Gajendra Singh Shekhawat as its Head.

Question 7:US President Donald Trump has announced tariffs on all goods importing from _________.
A. Havana
B. Alaska
C. Mexico
D. Canada

Answer and Explanation

Answer: C

US President Donald Trump has announced tariffs on all goods importing from Mexico. It is in a bid to curb illegal immigration.

Question 8:_________ has withdrawn Generalized System of Preferences (GSP) benefits of India.
A. USA
B. UK
C. EU
D. IMF

Answer and Explanation

Answer: A

USA has withdrawn GSP benefits of India. GSP benefits are unilateral, non-reciprocal and non-discriminatory benefits extended by some developed countries to developing countries.

Question 9:ISRO was founded on 15 August _________.
A. 1969
B. 1965
C. 1962
D. 1955

Answer and Explanation

Answer: A

Headquarters: Bengaluru || Founder: Vikram Sarabhai || Founded: 15 August 1969 || Director: Kailasavadivoo Sivan || Subsidiary: Vikram Sarabhai Space Centre

Question 10:Roger Federer is a ________ professional tennis player who is currently ranked world No. 3 in men’s singles tennis by the Association of Tennis Professionals.
A. Serbian
B. Swiss
C. Spanish
D. German

Answer and Explanation

Answer: B

Roger Federer is a Swiss professional tennis player who is currently ranked world No. 3 in men’s singles tennis by the Association of Tennis Professionals.

Daily Current Affairs: 1 June

General Knowledge Tests for june-2019
Happy Learning!
June-1June-2June-3June-4June-5
June-6June-7June-8June-9June-10
June-11June-12June-13June-14June-15
June-16June-17June-18June-19June-20
June-21June-22June-23June-24June-25
June-26June-27June-28June-29June-30

Daily Current Affairs 1 June 2019 Current Affairs Quiz 1 June 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest