Current Affairs Quiz 21 June 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 21 June 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 21 June 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 21 June 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 21 June 2019

Question 1:IMEI is a ________ digit number, usually unique, to identify 3GPP and iDEN mobile phones, as well as some satellite phones.
A. 15
B. 16
C. 12
D. 18

Answer and Explanation

Answer: A

IMEI is a 15 digit number, usually unique, to identify 3GPP and iDEN mobile phones, as well as some satellite phones.

Question 2:The construction or upgradation of about 35000 KMs of national highways are to be undertaken by 2022 under the ____________.
A. Bharatrath Project
B. Bharatpath Project
C. Bharatmala Project
D. Bharatchain Project

Answer and Explanation

Answer: C

The construction or upgradation of about 35000 KMs of national highways are to be undertaken by 2022 under the ‘Bharatmala Project’.

Question 3:Kaleshwaram Lift Irrigation Project [KLIP] is a multi-purpose irrigation project on the ____________ River in Kaleshwaram, Telangana.
A. Kaveri
B. Tapi
C. Koshi
D. Godavari

Answer and Explanation

Answer: D

Kaleshwaram Lift Irrigation Project [KLIP] is a multi-purpose irrigation project on the Godavari River in Kaleshwaram, Bhoopalpally, Telangana, India.

Question 4:_____________ was the first Indian product to get the geographical indication tag in 2004.
A. Darjeeling Tea
B. Banaras Saree
C. Calcutta Paan
D. Agra KaPetha

Answer and Explanation

Answer: A

Darjeeling Tea was the first Indian product to get the geographical indication tag. In 2004, the famous beverage got the recognition.

Question 5:World Music Day, is an annual music celebration that takes place on ___________.
A. 20 June
B. 22 June
C. 23 June
D. 21 June

Answer and Explanation

Answer: D

World Music Day, is an annual music celebration that takes place on 21 June. On Music Day the citizens of a city or country are allowed and urged to play music outside in their neighborhoods or in public spaces and parks.

Question 6:What is the Currency of Bangladesh?
A. Dinar
B. Baht
C. Taka
D. Peso

Answer and Explanation

Answer: C

Capital: Dhaka || Currency: Bangladeshi taka || Prime minister: Sheikh Hasina

Question 7:The Theme of ___________ International Yoga Day 2019 is “Yoga for Heart”.
A. 6th
B. 4th
C. 5th
D. 7th

Answer and Explanation

Answer: C

The Theme of 5th International Yoga Day 2019 is “Yoga for Heart”.

Question 8:___________ has acquired entire 50.8% stake of Apollo Hospital in Apollo Munich Health Insurance.
A. HDFC
B. Axis
C. ICICI
D. IDFC

Answer and Explanation

Answer: A

HDFC has acquired entire 50.8% stake of Apollo Hospital in Apollo Munich Health Insurance.

Question 9:Who is the CEO of NPCI ? (June 2019)
A. Dilip Asbe
B. AP Hota
C. N Rajendran
D. Praveena Rai

Answer and Explanation

Answer: A

Dilip Asbe is the current managing director and chief executive officer of the NPCI after A. P. Hota

Question 10:Where is the Headquarter of IOC?
A. Germany
B. Switzerland
C. France
D. Austria

Answer and Explanation

Answer: B

IOC is a non-governmental sports organisation based in Lausanne, Switzerland. Created by Pierre de Coubertin and Demetrios Vikelas in 1894, it is the authority responsible for organising the modern Summer and Winter Olympic Games.

Daily Current Affairs: 21 June

General Knowledge Tests for june-2019
Happy Learning!
June-1June-2June-3June-4June-5
June-6June-7June-8June-9June-10
June-11June-12June-13June-14June-15
June-16June-17June-18June-19June-20
June-21June-22June-23June-24June-25
June-26June-27June-28June-29June-30

Daily Current Affairs 21 June 2019 Current Affairs Quiz 21 June 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest