Current Affairs Quiz 3 June 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 3 June 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 3 June 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 3 June 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 3 June 2019

Question 1:The main event of International Yoga Day on June 21 2019 will be held in _______.
A. Shimla
B. Ranchi
C. Mysore
D. Ahmedabad

Answer and Explanation

Answer: B

The main event of International Yoga Day on June 21 this year will be held in Ranchi.

Question 2: _____________ Government has passed a resolution to implement ‘Mukhya Mantri Roshni Yojana’.
A. Rajasthan
B. Himachal Pradesh
C. Gujarat
D. Karnataka

Answer and Explanation

Answer: B

Himachal Pradesh Government has passed a resolution to implement ‘Mukhya Mantri Roshni Yojana’. 17550 free electricity connections will be provided to poor families during current FY.

Question 3:__________ has become first woman fighter pilot to fly Hawk jet.
A. Mohana Singh
B. Avni Chaturvedi
C. Archana Singh
D. Mahima Das

Answer and Explanation

Answer: A

Mohana Singh has become first woman fighter pilot to fly Hawk jet.

Question 4:What is the Capital of El Salvador?
A. San Salvador
B. Nayib Bukele
C. Dong Salvador
D. Tegucigalpa

Answer and Explanation

Answer: A

President: Nayib Bukele || Capital: San Salvador || Currency: United States Dollar

Question 5:____________ was awarded ‘Orden Mexicana del Aguila Azteca’ by Ambassador of Mexico to India, Melba Pria.
A. Pratibha Patil
B. Sumitra Mahajan
C. Pranab Mukherjee
D. KR Narayanan

Answer and Explanation

Answer: A

Pratibha Patil was awarded ‘Orden Mexicana del Aguila Azteca’ by Ambassador of Mexico to India, Melba Pria.

Question 6:World Bicycle Day is observed on_____________.
A. 1st June
B. 2nd June
C. 3rd June
D. 4th June

Answer and Explanation

Answer: C

World Bicycle Day is observed on June 3. The first World Bicycle Day was celebrated by the United Nations in 2018.

Question 7:Spicejet Chief __________ was elected to the board of International Air Transport Association.
A. Leslie Thng
B. Ronojoy Dutta
C. Ajay Singh
D. Cornelis Vrieswijk

Answer and Explanation

Answer: C

Spicejet Chief Ajay Singh was elected to the board of International Air Transport Association.

Question 8:__________ has become India’s most profitable Public sector Undertaking replacing Indian Oil Corporation.
A. ONGC
B. BPCL
C. HPCL
D. BHEL

Answer and Explanation

Answer: A

ONGC has become India’s most profitable Public sector Undertaking replacing Indian Oil Corporation.

Question 9:Who is the CEO of Axis Bank?
A. Amitabh Chaudhry
B. Amitabh Chand
C. Amitabh Kant
D. Amitabh Shah

Answer and Explanation

Answer: A

CEO: Amitabh Chaudhry || Headquarters: Mumbai

Question 10:The next edition of AFC’s Asian Cup football tournament for Women to be held in _________.
A. 2021
B. 2022
C. 2023
D. 2020

Answer and Explanation

Answer: B

The next edition of AFC’s Asian Cup football tournament for Women to be held in 2022.

Daily Current Affairs: 3 June

General Knowledge Tests for June-2019
Happy Learning!
June-1June-2June-3June-4June-5
June-6June-7June-8June-9June-10

Daily Current Affairs 3 June 2019 Current Affairs Quiz 3 June 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest