Current Affairs Quiz 30 June 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 30 June 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 30 June 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 30 June 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 30 June 2019

Question 1:‘Go Tribal Campaign’ by Tribes India was launched by Minister of State for Tribal Affairs ____________.
A. Renuka Singh
B. Saroj Pandey
C. Kalraj Mishra
D. JP Kriplani

Answer and Explanation

Answer: A

‘Go Tribal Campaign’ by Tribes India was launched by Minister of State for Tribal Affairs Renuka Singh.

Question 2:Who is the HRD Minister of India?
A. BC Khanduri
B. Ramesh Pokhriyal
C. Harish Rawat
D. Bhagat Singh Koshyari

Answer and Explanation

Answer: B

The current HRD minister is Ramesh Pokhriyal, a member of the Council of Ministers.

Question 3:The 2019 Copa América is the 46th edition of the Copa América, the international men’s association football championship organized by South America’s football ruling body _____________.
A. CAF
B. CONCACAF
C. CONMEBOL
D. Copa Libertadores

Answer and Explanation

Answer: C

The 2019 Copa América is the 46th edition of the Copa América, the international men’s association football championship organized by South America’s football ruling body CONMEBOL.

Question 4:Pullela Gopichand won the All England Open Badminton Championships in 2001 becoming the second Indian to achieve this feat after _____________.
A. Prakash Padukone
B. Geet Sethi
C. Parupalli Kashyap
D. Syed Modi

Answer and Explanation

Answer: A

Pullela Gopichand won the All England Open Badminton Championships in 2001 becoming the second Indian to achieve this feat after Prakash Padukone.

Question 5:World’s largest beverage company _______________ is mulling over buying majority stacks in Cafe Coffee Day.
A. Coca-Cola
B. PepsiCo
C. Nestlé
D. Frito‑Lay

Answer and Explanation

Answer: A

World’s largest beverage company Coca-Cola is mulling over buying majority stacks in Cafe Coffee Day.

Question 6:Toymaker ______________ will acquire Merlin Entertainments(UK) for $7.5 billion.
A. Toys“R”Us
B. Playmobil
C. Lego
D. Hemsley Toys

Answer and Explanation

Answer: C

Toymaker Lego will acquire Merlin Entertainments (UK) for $7.5 billion. Merlin Entertainments operates Legoland (Theme Park) and Madame Tussauds wax museums and The London Eye.

Question 7:Where is the Headquarter of Federation of Indian Export Organisations?
A. Pune
B. Mumbai
C. New Delhi
D. Hyderabad

Answer and Explanation

Answer: C

FIEO:- Headquarters: New Delhi || Founded: 1965 || Founder: Ministry of Commerce and Industry

Question 8:RBI has relaxed Leverage Ratio for Domestic Systemically Important Banks at __________ and for other bank at 3.50%.
A. 4.00%
B. 3.75%
C. 4.25%
D. 3.00%

Answer and Explanation

Answer: A

RBI has relaxed Leverage Ratio for Domestic Systemically Important Banks at 4.0% and for other bank at 3.50%.

Question 9:___________ is the day designated to celebrate the International Day of Parliamentarism.
A. June 27
B. June 28
C. June 30
D. June 29

Answer and Explanation

Answer: A

June 30 is the day designated to celebrate the International Day of Parliamentarism. It is also the date, in 1889, on which the Inter-Parliamentary Union — the global organization of parliaments — was established.

Question 10:All Gram Panchayats in India will be connected with high-speed broadband under BharatNet project by March ___________.
A. 2021
B. 2020
C. 2022
D. 2019

Answer and Explanation

Answer: B

All Gram Panchayats in India will be connected with high-speed broadband under BharatNet project by March 2020.

Daily Current Affairs: 30 June

General Knowledge Tests for June-2019
Happy Learning!
June-1June-2June-3June-4June-5
June-6June-7June-8June-9June-10
June-11June-12June-13June-14June-15
June-16June-17June-18June-19June-20
June-21June-22June-23June-24June-25
June-26June-27June-28June-29June-30

Daily Current Affairs 30 June 2019 Current Affairs Quiz 30 June 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest