Current Affairs Quiz 4 June 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 4 June 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 4 June 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 4 June 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 4 June 2019

Question 1:The Indian National Congress is a broadly based political party in India. Founded in ___________, it was the first modern nationalist movement to emerge in the British Empire in Asia and Africa.
A. 1885
B. 1889
C. 1869
D. 1871

Answer and Explanation

Answer: A

The Indian National Congress is a broadly based political party in India. Founded in 1885, it was the first modern nationalist movement to emerge in the British Empire in Asia and Africa.

Question 2:Actress Sheela was conferred with JC Daniel award, ___________’s highest award in Malayalam cinema.
A. Tamilnadu
B. Kerala
C. Karnataka
D. Andhra Pradesh

Answer and Explanation

Answer: B

Actress Sheela was conferred with JC Daniel award, Kerala’s highest award in Malayalam cinema.

Question 3:The 14th edition of the Organisation of Islamic Cooperation Summit was held in ____________, Saudi Arabia.
A. Riyadh
B. Madina
C. Mecca
D. Jeddah

Answer and Explanation

Answer: C

The 14th edition of the Organisation of Islamic Cooperation Summit was held in Mecca, Saudi Arabia.

Question 4:The Quadrilateral Security Dialogue is an informal strategic dialogue between the United States, ___________, Australia and India that is maintained by talks between member countries.
A. Japan
B. China
C. Russia
D. Saudi Arabia

Answer and Explanation

Answer: A

The Quadrilateral Security Dialogue is an informal strategic dialogue between the United States, Japan, Australia and India that is maintained by talks between member countries.

Question 5:The International Day of Innocent Children Victims of Aggression is a United Nations observance each ___________.
A. 3 June
B. 4 June
C. 5 June
D. 6 June

Answer and Explanation

Answer: B

The International Day of Innocent Children Victims of Aggression is a United Nations observance each 4 June. It was established on 19 August 1982 by United Nations.

Question 6:The Tiananmen Square protests, commonly known in mainland China as the June Fourth Incident, were student-led demonstrations held in Tiananmen Square in Beijing during __________.
A. 1988
B. 1999
C. 1989
D. 1998

Answer and Explanation

Answer: C

The Tiananmen Square protests, commonly known in mainland China as the June Fourth Incident, were student-led demonstrations held in Tiananmen Square in Beijing during 1989.

Question 7:Jay-Z, is an ___________ rapper, songwriter, producer, entrepreneur, record executive, and billionaire.
A. Canadian
B. British
C. American
D. Columbian

Answer and Explanation

Answer: C

Jay-Z, is an American rapper, songwriter, producer, entrepreneur, record executive, and billionaire. Jay-Z has been named world’s first billionaire rapper by Forbes.

Question 8:_______ has drafted Nandan Nilekani committee for digital payments.
A. RBI
B. Finance Ministry
C. IBBI
D. Basel

Answer and Explanation

Answer: A

RBI has drafted Nandan Nilekani committee for digital payments. The committee has suggested some measures, including elimination of charges, round the clock RTGS and NEFT facility and duty-free import of point-of-sales machines.

Question 9:Comptroller and Auditor General of India ______________ was elected as External auditor of the World Health Organization for 4 years.
A. Rajiv Mehrishi
B. Sunil Arora
C. Rajiv Gauba
D. Achal Kumar Jyoti

Answer and Explanation

Answer: A

Comptroller and Auditor General of India Rajiv Mehrishi was elected as External auditor of the World Health Organization for 4 years.

Question 10:Book ‘Cricket World Cup: The Indian Challenge’ was authored by broadcaster and writer __________.
A. Ed Smith
B. Rameshchandra Guha
C. Ashis Ray
D. Don Neely

Answer and Explanation

Answer: C

Book ‘Cricket World Cup: The Indian Challenge’ was authored by broadcaster and writer Ashis Ray.

Daily Current Affairs: 4 June

General Knowledge Tests for june-2019
Happy Learning!
June-1June-2June-3June-4June-5
June-6June-7June-8June-9June-10
June-11June-12June-13June-14June-15
June-16June-17June-18June-19June-20
June-21June-22June-23June-24June-25
June-26June-27June-28June-29June-30

Daily Current Affairs 4 June 2019 Current Affairs Quiz 4 June 2019 Current Affairs Infographic

Get Posts Like This Sent to your Email
Updates for Free Live sessions and offers are sent on mail. Don't worry: we do not send too many emails..:)
Get Posts Like This Sent to your Email
Updates for Free Live sessions and offers are sent on mail. Don't worry: we do not send too many emails..:)



Join Our Newsletter
Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.
Join Our Newsletter
Leverage agile frameworks to provide a robust synopsis for high level overviews.
Special Launch Offer: 20% off all courses till 24th Jan, 2023.
10
days
10
hours
10
minutes
10
seconds
4 Short Term Courses launched for CAT-2021. Special 10% off as launch offer.
10
days
10
hours
10
minutes
10
seconds
Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates
Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Pin It on Pinterest