Content Ad 002

Current Affairs Quiz 6 June 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 6 June 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 6 June 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 6 June 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 6 June 2019

Question 1:Where is the Headquarter of World Bank?
A. Washington
B. New York
C. Vienna
D. Geneva

Answer and Explanation

Answer: A

Headquarters: Washington, D.C., United States || Membership: 189 countries (IBRD); 173 countries (IDA) || Parent organization: World Bank Group || Founders: John Maynard Keynes, Harry Dexter White

Question 2:Delhi Metro has become the first ever project in India to receive power from waste-to-energy plant in ________.
A. Jaunpur
B. Ghazipur
C. Ghaziabad
D. Saharanpur

Answer and Explanation

Answer: B

Delhi Metro has become the first ever project in India to receive power from waste-to-energy plant in Ghazipur.

Question 3:Ministry of ___________ has launched ‘Yoga Locator’ App to locate yoga centres, instructors.
A. AYUSH
B. Health, Earth and Environment Science
C. Human Resource Development
D. Home Affairs

Answer and Explanation

Answer: A

Ministry of AYUSH has launched ‘Yoga Locator’ App to locate yoga centres, instructors.

Question 4:The 2nd edition of ‘Global Disability Summit’ will be held in Buenos Aires, ____________.
A. Brazil
B. Chile
C. Peru
D. Argentina

Answer and Explanation

Answer: D

The 2nd edition of ‘Global Disability Summit’ will be held in Buenos Aires, Argentina.

Question 5:Finance Minister Nirmala Sitharaman will attend the meeting of G-20 Finance Ministers and Central Bank Governors at _________ in Japan.
A. Fukuoka
B. Kyoto
C. Kyushu
D. Fukushima

Answer and Explanation

Answer: A

Finance Minister Nirmala Sitharaman will attend the meeting of G-20 Finance Ministers and Central Bank Governors at Fukuoka in Japan.

Question 6:The Nasdaq Stock Market is an _____________ stock exchange.
A. Singapore
B. Hong Kong
C. American
D. British

Answer and Explanation

Answer: C

The Nasdaq Stock Market is an American stock exchange. It is the second-largest stock exchange in the world by market capitalization, behind only the New York Stock Exchange located in the same city.

Question 7:Which city has topped ‘Traffic Index-2018’ by ‘TomTom’,a Consumer electronics company.
A. Bogota
B. Lima
C. Mumbai
D. Delhi

Answer and Explanation

Answer: C

Mumbai had the worst traffic congestion in 2018, According to ‘Traffic Index-2018’ by ‘TomTom’, a Consumer electronics company.

Question 8:Acc. to RBI MPC (June 2019), What is the Current Reverse Repo Rate?
A. 5.50%
B. 5.75%
C. 6.50%
D. 6.25%

Answer and Explanation

Answer: A

Reverse Repo Rate :- 5.50 % || Reverse repo rate is the rate at which the central bank of a country (Reserve Bank of India in case of India) borrows money from commercial banks within the country. It is a monetary policy instrument which can be used to control the money supply in the country.

Question 9:World Bank has projected Growth Rate of India at ___________ for FY19-20.
A. 7.2%
B. 7.5%
C. 7.3%
D. 7.4%

Answer and Explanation

Answer: B

World Bank has projected Growth Rate of India at 7.5% for FY19-20.

Question 10:Sunil Chhetri with 108th appearance has become the most Capped India player in Football by surpassing ___________.
A. IM Vijayan
B. Bhaichung Bhutia
C. Subrata Pal
D. Renedy Singh

Answer and Explanation

Answer: B

Sunil Chhetri with 108th appearance has become the most Capped India player in Football by surpassing Bhaichung Bhutia.

Daily Current Affairs: 6 June

General Knowledge Tests for june-2019
Happy Learning!
June-1June-2June-3June-4June-5
June-6June-7June-8June-9June-10
June-11June-12June-13June-14June-15
June-16June-17June-18June-19June-20
June-21June-22June-23June-24June-25
June-26June-27June-28June-29June-30

Daily Current Affairs 6 June 2019 Current Affairs Quiz 6 June 2019 Current Affairs Infographic

Content Ads 02 Sample 01
Pop Up

LIVE STREAMING ON YOUTUBE

Starting 3rd June 2024, 7pm

Onwards

FREE CHEAT SHEET

Learn
How to Master VA-RC 

This free (and highly detailed) cheat sheet will give you strategies to help you grow

No thanks, I don't want it.

Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Rsz 1rsz Close Img

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img