Current Affairs Quiz 7 June 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 7 June 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 7 June 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 7 June 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 7 June 2019

Question 1:Where is the Headquarter of UNICEF?
A. New York
B. Paris
C. Vienna
D. Geneva

Answer and Explanation

Answer: A

Headquarters: New York, New York, United States || Head: Henrietta H. Fore || Founded: 11 December 1946, New York, New York, United States || Founders: United Nations General Assembly, Ludwik Rajchman || Parent organizations: United Nations General Assembly, United Nations Economic and Social Council

Question 2:Bancha in Betul district, ___________ is India’s first Solar Kitchen only Village.
A. Haryana
B. Madhya Pradesh
C. Rajasthan
D. Gujarat

Answer and Explanation

Answer: B

Bancha in Betul district, Madhya Pradesh is India’s first Solar Kitchen only Village. It has zero wooden stoves and almost no use for LPG cylinders.

Question 3:India has test fired Brahmos Supersonic Cruise Missile from Chandipur in __________.
A. Odisha
B. Andhra Pradesh
C. Karnataka
D. Gujarat

Answer and Explanation

Answer: A

India has test fired Brahmos Supersonic Cruise Missile from Chandipur in Odisha.

Question 4:Russia has launched first Arctic Train Service named ‘Zarengold’ to __________ from St. Petersburg station through Russia’s Arctic region.
A. Denmark
B. Sweden
C. Poland
D. Norway

Answer and Explanation

Answer: D

Russia has launched first Arctic Train Service named ‘Zarengold’ to Norway from St. Petersburg station through Russia’s Arctic region.

Question 5:Who is the President of France? (June 2019)
A. Angela Merkel
B. Brigitte Macron
C. Marine Le Pen
D. Emmanuel Macron

Answer and Explanation

Answer: D

France:- President: Emmanuel Macron || Capital: Paris || Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron is a French politician serving as President of the French Republic since 2017.

Question 6:Chinese President Xi Jinping will take part in the 23rd St. Petersburg International Economic Forum in _________.
A. Ukraine
B. Japan
C. Russia
D. Mongolia

Answer and Explanation

Answer: C

Chinese President Xi Jinping will take part in the 23rd St. Petersburg International Economic Forum in Russia.

Question 7:__________ has launched first trading programme in India to combat particulate air pollution-the emission trading scheme (ETS).
A. Haryana
B. Madhya Pradesh
C. Rajasthan
D. Gujarat

Answer and Explanation

Answer: D

Gujarat has launched first trading programme in India to combat particulate air pollution-the emission trading scheme (ETS).

Question 8:_____________ has been appointed as the chief of India Meteorological Department.
A. Mrutyunjay Mohapatra
B. Mahi Mohapatra
C. Murti Mohapatra
D. Maruti Mohapatra

Answer and Explanation

Answer: A

Mrutyunjay Mohapatra has been appointed as the chief of India Meteorological Department.

Question 9:Tamil Nadu Government with GOI and ___________ has signed a $287 million loan agreement for ‘Tamil Nadu Health System Reform Programme’.
A. WB
B. IMF
C. ADB
D. AIIB

Answer and Explanation

Answer: A

Tamil Nadu Government with GOI and World Bank has signed a $287 million loan agreement for ‘Tamil Nadu Health System Reform Programme’.

Question 10:_____________ has been re-elected as President of Federation Internationale de Football Association.
A. Aleksander Čeferin
B. Gianni Infantino
C. Sepp Blatter
D. Michel Platini

Answer and Explanation

Answer: B

Gianni Infantino has been re-elected as President of Federation Internationale de Football Association.

Daily Current Affairs: 7 June

General Knowledge Tests for June-2019
Happy Learning!
June-1June-2June-3June-4June-5
June-6June-7June-8June-9June-10

Daily Current Affairs 7 June 2019 Current Affairs Quiz 7 June 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest