Current Affairs Quiz 10 March 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 10 March 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 10 March 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 10 March 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,
Daily Current Affairs Today 10 March 2019

Question 1: Who is the Founder of ISRO?
A. Vikram Sarabhai
B. HJ Bhabha
C. Kailash Sharma
D. R Venkatraman

Answer and Explanation

Answer: A

Headquarters: Bengaluru || Founder: Vikram Sarabhai || Founded: 15 August 1969 || Director: Kailasavadivoo Sivan || Subsidiary: Vikram Sarabhai Space Centre

Question 2: Where is the headquarter of FAO?
A. Quebec
B. Rome
C. Geneva
D. Bern

Answer and Explanation

Answer: B

Headquarters: Rome, Italy || Head: José Graziano da Silva || Founded: 16 October 1945, Quebec City, Canada || Formation: Quebec City || Parent organization: United Nations Economic and Social Council

Question 3: President Kovind has launched Pulse Polio programme for 2019 on ________ March National Immunisation Day.
A. 9th
B. 10th
C. 11th
D. 12th

Answer and Explanation

Answer: A

President Kovind has launched Pulse Polio programme for 2019 on 9th March National Immunisation Day.

Question 4: Ministry of External Affairs (MEA) has opened Ministry of External Affairs at Pratapgarh in _________.
A. Madhya Pradesh
B. Maharashtra
C. Gujarat
D. Rajasthan

Answer and Explanation

Answer: D

Ministry of External Affairs (MEA) has opened Ministry of External Affairs at Pratapgarh in Rajasthan.

Question 5: What is the Capital of Estonia?
A. Tallinn
B. Estonian City
C. Vilnius
D. Riga

Answer and Explanation

Answer: A

Estonia Capital: Tallinn || Currency: Euro

Question 6: Vice President of India Venkaiah Naidu was conferred with an Honorary Doctorate by University for Peace, ___________, founded by the United Nations Organisations.
A. Puerto Rico
B. Nicaragua
C. Costa Rica
D. Panama

Answer and Explanation

Answer: C

Vice President of India Venkaiah Naidu was conferred with an Honorary Doctorate by University for Peace, Costa Rica founded by the United Nations Organisations.

Question 7: _____________, Bhubaneswar has won 2018 Airport Service Quality (ASQ) award as the leading airport in size and region.
A. Naveen Patnaik International Airport
B. Birsa Munda International Airport
C. Biju Patnaik International Airport
D. Baijayant Panda International Airport

Answer and Explanation

Answer: C

Biju Patnaik International Airport, Bhubaneswar has won 2018 Airport Service Quality (ASQ) award as the leading airport in size and region.

Question 8: __________ Exim Bank has sanctioned a Rs 4100 crore loan for Visakhapatnam Metro Rail project.
A. Korea
B. China
C. Japan
D. Malaysia

Answer and Explanation

Answer: A

Korea Exim Bank has sanctioned a Rs 4100 crore loan for Visakhapatnam Metro Rail project.

Question 9: French Space Agency __________ has signed an agreement with ISRO to set up a maritime surveillance centre for India.
A. FSRO
B. NECS
C. FRCS
D. CNES

Answer and Explanation

Answer: D

French Space Agency CNES (Centre National d’Etudes Spatiales) has signed an agreement with ISRO to set up a maritime surveillance centre for India.

Question 10: The Marayoor Jaggery from ___________, Kerala has received Geographical Indication (GI) tag from the Central Government.
A. Wayanad
B. Idukki
C. Thekkady
D. Alappuzha

Answer and Explanation

Answer: B

The Marayoor Jaggery from Idukki, Kerala has received Geographical Indication (GI) tag from the Central Government.

Daily Current Affairs: 10 March

General Knowledge Tests for March-2019
Happy Learning!
March-1March-2March-3March-4March-5
March-6March-7March-8March-9March-10
March-11March-12March-13March-14March-15
March-16March-17March-18March-19March-20
March-21March-22March-23March-24March-25
March-26March-27March-28March-29March-30
March-31

Daily Current Affairs 10 March 2019 Current Affairs Quiz 10 March 2019 Current Affairs Infographic

Pin It on Pinterest