Current Affairs Quiz 9 March 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 9 March 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 9 March 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 9 March 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 9 March 2019

Question 1: Where is the HQ of United Bank of India?
A. Kolkata
B. Mumbai
C. New Delhi
D. Chennai

Answer and Explanation

Answer: A

United Bank of India: Kolkata || CEO of United Bank of India: Ashok Kumar Pradhan

Question 2: What is the full form of OECD?
A. Organisation for Economical Co-operation and Development
B. Organisation for Economical Co-operation and Developed
C. Organisation for Economic Co-operation and Developed
D. Organisation for Economic Co-operation and Development

Answer and Explanation

Answer: D

Founded: 30 September 1961 || Headquarters: Paris, France || Abbreviation: OECD || Secretary-General: José Ángel Gurría || Official languages: English; French

Question 3: Where is the Headquarter of BARC?
A. Bangalore
B. Mumbai
C. New Delhi
D. Chennai

Answer and Explanation

Answer: B

Headquarters: Mumbai || Abbreviation: BARC || Founder: Homi J. Bhabha || Founded: 3 January 1954 || Parent organisation: Department of Atomic Energy

Question 4: Reliance Industries Chairman Mukesh Ambani is ranked at ___________ position in Forbes World’s Billionaires list 2019 with $50 billion wealth.
A. 13th
B. 14th
C. 12th
D. 11th

Answer and Explanation

Answer: A

Reliance Industries Chairman Mukesh Ambani is ranked at 13th position in Forbes World’s Billionaires list 2019 with $50 billion wealth.

Question 5: What is the currency of Saudi Arabia?
A. Riyal
B. Dinar
C. Ruble
D. Baht

Answer and Explanation

Answer: A

Capital: Riyadh || Currency: Saudi riyal || King: Salman of Saudi Arabia

Question 6: ____________ has been appointed as Goodwill Ambassador to fight against inequality and discrimination around the world by United Nations Development Programme.
A. Padmaja Lakshmi
B. Padmshree Lakshmi
C. Padma Lakshmi
D. Padmanu Lakshmi

Answer and Explanation

Answer: C

Padma Lakshmi has been appointed as Goodwill Ambassador to fight against inequality and discrimination around the world by United Nations Development Programme.

Question 7: SBI with ___________ stake and Hitachi Payment Services Pvt Ltd have launched their merchant-acquiring joint venture, SBI Payment Services Pvt Ltd (SBIPSPL) in Mumbai.
A. 81%
B. 91%
C. 74%
D. 75%

Answer and Explanation

Answer: C

SBI (74 percent stake) and Hitachi Payment Services Pvt Ltd have launched their merchant-acquiring joint venture, SBI Payment Services Pvt Ltd (SBIPSPL) in Mumbai.

Question 8: ____________ was chosen by the CAF Executive Committee as the host nation of 2019 Africa Cup of Nations.
A. Senegal
B. Egypt
C. Morocco
D. Ghana

Answer and Explanation

Answer: B

Egypt was chosen by the CAF Executive Committee as the host nation of 2019 Africa Cup of Nations.

Question 9: The 2019 World Table Tennis Championships will be held in Budapest, __________.
A. Hungary
B. Poland
C. Romania
D. Bulgaria

Answer and Explanation

Answer: A

The 2019 World Table Tennis Championships will be held in Budapest, Hungary from 21 to 28 April, 2019. It will be the 55th edition of the championships.

Question 10: National Institute of Mental Health Rehabilitation will be set up at Sehore in ___________.
A. Rajasthan
B. Gujarat
C. Madhya Pradesh
D. Karnataka

Answer and Explanation

Answer: C

National Institute of Mental Health Rehabilitation will be set up at Sehore in Madhya Pradesh.

Daily Current Affairs: 9 March

General Knowledge Tests for March-2019
Happy Learning!
March-1March-2March-3March-4March-5
March-6March-7March-8March-9

Daily Current Affairs 9 March 2019 Current Affairs Quiz 9 March 2019 Current Affairs Infographic

Pin It on Pinterest