Current Affairs Quiz 11 May 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 11 May 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 11 May 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 11 May 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 11 May 2019

Question 1:Who is the Chief of the Army Staff?
A. Bipin Rawat
B. Sunil Lamba
C. Birender Singh Dhanoa
D. Karambir Singh

Answer and Explanation

Answer: A

General Bipin Rawat, PVSM, UYSM, AVSM, YSM, SM, VSM, ADC is the 27th Chief of Army Staff of the Indian Army. He assumed office on 31 December 2016 after retirement of General Dalbir Singh.

Question 2:_________ has developed a indigenously conceptualised, designed, developed and manufactured microprocessor named ‘AJIT’.
A. IIT Delhi
B. IIT Bombay
C. IIT Madras
D. IIT Chennai

Answer and Explanation

Answer: B

IIT Bombay has developed a indigenously conceptualised, designed, developed and manufactured microprocessor named ‘AJIT’.

Question 3:Border Road Organisation has created India’s first ever Ice Cafe in the mountain village of Gaya in ___________.
A. Ladakh
B. Sikkim
C. Arunachal Pradesh
D. Spiti

Answer and Explanation

Answer: A

Border Road Organisation has created India’s first ever Ice Cafe in the mountain village of Gaya in Ladakh.

Question 4:_____________ Police have deployed first Anti-Naxal Women’s Commando Unit ‘DanteshwariLadake’.
A. Chhattisgarh
B. Jharkhand
C. Odisha
D. West Bengal

Answer and Explanation

Answer: A

Chhattisgarh Police have deployed first Anti-Naxal Women’s Commando Unit ‘DanteshwariLadake’.

Question 5:Tijjani Mohammad Bande of __________ has been appointed as the new President of the United Nations General Assembly.
A. Nigeria
B. Ghana
C. Kenya
D. Cango

Answer and Explanation

Answer: A

Tijjani Mohammad Bande of Nigeria has been appointed as the new President of the United Nations General Assembly.

Question 6:The Second leg of Exercise _________ 19.2 will be held in Djibouti.
A. Kashyapa
B. Makara
C. Varuna
D. Aruna

Answer and Explanation

Answer: C

The Second leg of Indo- French Exercise Varuna 19.2 will be held in Djibouti.

Question 7:Rajiv Gandhi International Airport________ has been ranked as world’s 8th Best Airport by ‘Air Help’.
A. Pune
B. Chennai
C. Hyderabad
D. Shillong

Answer and Explanation

Answer: C

Rajiv Gandhi International Airport(Hyderabad) has been ranked as world’s 8th Best Airport by ‘Air Help’.

Question 8:__________ Electronics has launched World’s Highest-Resolution Image Sensor with 64 megapixels for smartphones.
A. Samsung
B. Huawei
C. Lenovo
D. Xiaomi

Answer and Explanation

Answer: A

Samsung Electronics has launched World’s Highest-Resolution Image Sensor with 64 megapixels for smartphones.

Question 9:Reliance Industries has acquired __________ Toy Retailer Hamleys.
A. British
B. American
C. German
D. French

Answer and Explanation

Answer: A

Reliance Industries has acquired British Toy Retailer Hamleys. Hamleys is now an Indian-owned toy retailer, one of the largest in the world. It is currently owned by the Indian company Reliance Retail.

Question 10:National Technology Day is the remembrance of the launch of Shakti-I nuclear missile at Pokhran in Rajasthan on May 11, _________.
A. 1997
B. 1998
C. 1999
D. 1996

Answer and Explanation

Answer: B

National Technology Day is the remembrance of the launch of Shakti-I nuclear missile at Pokhran in Rajasthan on May 11, 1998.

Daily Current Affairs: 11 May

General Knowledge Tests for may-2019
Happy Learning!
May-1May-2May-3May-4May-5
May-6May-7May-8May-9May-10
May-11May-12May-13May-14May-15
May-16May-17May-18May-19May-20
May-21May-22May-23May-24May-25
May-26May-27May-28May-29May-30
May-31

Daily Current Affairs 11 May 2019 Current Affairs Quiz 11 May 2019 Current Affairs Infographic

Pin It on Pinterest