Current Affairs Quiz 15th May 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 15th May 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 15th May 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 15th May 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 15th May 2020

Question 1:Indian boxer ____________ has been re-inducted into NADA disciplinary panel.
A. Akhil Kumar
B. Akhil Yadav
C. Akhil Phogat
D. Akhhi Meena

Answer and Explanation

Answer: A

Indian boxer Akhil Kumar has been re-inducted into NADA disciplinary panel. The National Anti-Doping Agency is the national organisation responsible for promoting, coordinating, and monitoring the doping control program in sports in all its forms in India.

Question 2:The International Day of Families is observed on the ___________ of May every year.
A. 14th
B. 15th
C. 16th
D. 17th

Answer and Explanation

Answer: B

The International Day of Families is observed on the 15th of May every year. Theme 2020: ‘Families in Development’.

Question 3:_________ has been appointed as the new Director-General of Archaeological Survey of India.
A. V. Vidya
B. V. Vidyalakshmi
C. V. Vidyavathi
D. V. Saraswathi

Answer and Explanation

Answer: C

V. Vidyavathi has been appointed as the new Director-General of Archaeological Survey of India. Archaeological Survey of India: Founder: Alexander Cunningham || Founded: 1861 || Headquarters: New Delhi.

Question 4:Raksha Mantri Rajnath Singh has commissioned Indian Coast Guard Ship (ICGS) ________.
A. Sanchar
B. Sachet
C. Saket
D. Sanket

Answer and Explanation

Answer: B

Raksha Mantri Rajnath Singh has commissioned Indian Coast Guard Ship (ICGS) Sachet. The ICGS Sachet, the first in the series of five offshore patrol vessels (OPVs) has been designed & built indigenously by Goa Shipyard Limited.

Question 5:The United Nations has slashed India’s projected growth rate to ________ in 2020 under World Economic Situation and Prospects as of mid-2020.
A. 1.2%
B. 1.1%
C. 1.3%
D. 1.4%

Answer and Explanation

Answer: A

The United Nations has slashed India’s projected growth rate to 1.2% in 2020 under World Economic Situation and Prospects as of mid-2020. The global economy will contract sharply by 3.2 per cent as the Covid-19.

Question 6:Director-General at ____________ Roberto Azevedo will step down a year before his term ends.
A. WEF
B. WHO
C. WTO
D. WB

Answer and Explanation

Answer: C

Director-General at World Trade Organization Roberto Azevedo will step down a year before his term ends. The World Trade Organization is an intergovernmental organization that is concerned with the regulation of international trade between nations.

Question 7:The ___________ Government made an official end to its coronavirus epidemic thus becoming the first European country to do so.
A. Slovakia
B. Croatia
C. Slovenia
D. Serbia

Answer and Explanation

Answer: C

The Slovenia Government made an official end to its coronavirus epidemic thus becoming the first European country to do so.

Question 8:Which of the following is not the member of Shanghai Cooperation Organisation?
A. Uzbekistan
B. Tajikistan
C. Kyrgyzstan
D. Azerbaijan

Answer and Explanation

Answer: D

The SCO currently comprises eight Member States (China, India, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Russia, Pakistan, Tajikistan and Uzbekistan). Shanghai Cooperation Organisation: Headquarters: Beijing, China || Secretary General: Vladimir Norov.

Question 9:Uttarakhand Chief Minister __________ has launched ‘HOPE’ (Helping Out People Everywhere) Portal.
A. Baby Rani Maurya
B. Harish Rawat
C. Jai Ram Thakur
D. Trivendra Singh Rawat

Answer and Explanation

Answer: D

Uttarakhand Chief Minister Trivendra Singh Rawat has launched ‘HOPE’ (Helping Out People Everywhere) Portal.

Question 10:Where is the Headquarter of Indian Council for Cultural Relations?
A. Mumbai
B. New Delhi
C. Pune
D. Kolkata

Answer and Explanation

Answer: B

Founder: Abul Kalam Azad || Founded: 9 April 1950, New Delhi || Headquarters location: New Delhi || President: Vinay Sahasrabuddhe || Director General: Akhilesh Mishra.

Daily Current Affairs: 15th May

Daily Current Affairs 15 May 2020 Current Affairs Quiz 15 May 2020 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest