Content Ad 002

Current Affairs Quiz 2 May 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 2 May 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 2 May 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 2 May 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,
Daily Current Affairs Today 2 May 2019

Question 1:Indian Space Research Organisation’s second Moon mission Chandrayaan-2 will launch in _________ 2019.
A. June
B. September
C. August
D. July

Answer and Explanation

Answer: D

Indian Space Research Organisation’s second Moon mission Chandrayaan-2 will launch in July 2019.

Question 2:Who is the Chairman of Income Tax Department?
A. Satish Chandra
B. Lalit Kumar Sinha
C. Pramod Chandra Modi
D. Arnav Moody

Answer and Explanation

Answer: C

Minister responsible: ArunJaitley, Finance Minister || Agency executive: :Pramod Chandra Modi, IRS (IT:1982), Chairman, Central Board of Direct Taxes || Founded: 1922

Question 3:Indo-French joint Naval Exercise ‘Varuna’ has started in _______.
A. Goa
B. Mumbai
C. Chennai
D. Kochi

Answer and Explanation

Answer: A

Indo-French joint Naval Exercise ‘Varuna’ has started in Goa.

Question 4:Pakistan Air Force will observe its retaliatory action against Balakot strike of Indian Air Force as ____________.
A. Operation Swift Retort
B. Operation Swift Retaliation
C. Operation Swift Retreat
D. Operation Swift Resurgence

Answer and Explanation

Answer: A

Pakistan Air Force will observe its retaliatory action against Balakot strike of Indian Air Force as ‘Operation Swift Retort’.

Question 5:The ___________ has become first country in the world to declare an environment and climate emergency.
A. France
B. Canada
C. USA
D. UK

Answer and Explanation

Answer: D

The United Kingdom has become first country in the world to declare an environment and climate emergency.

Question 6:Where is the Headquarter of Financial Action Task Force?
A. Vienna
B. Geneva
C. Paris
D. Berlin

Answer and Explanation

Answer: C

Headquarters: Paris, France || Founded: 1989 || Membership: 38 || President: Marshall Billingslea || Purpose: Combat money laundering and terrorism financing || Type of business: Intergovernmental organization

Question 7:Where is the Headquarter of Mother Dairy Fruit & Vegetable Pvt Ltd?
A. Anand
B. Ahmedabad
C. Noida
D. Gurugram

Answer and Explanation

Answer: C

Headquarters: Noida || CEO: S. Nagarajan || Founded: 1974 || Parent organization: National Dairy Development Board

Question 8:___________’s Research & Development centre has crossed 1000-patent milestone.
A. IOCL
B. HPCL
C. BPCL
D. ONGC

Answer and Explanation

Answer: A

Indian Oil (Indian Oil Corporation’s Research & Development centre) has crossed 1000-patent milestone.

Question 9:India Ratings & Research has lowered India’s Growth forecast for the current fiscal to 7.3%, from ____________.
A. 7.4%
B. 7.5%
C. 7.6%
D. 7.7%

Answer and Explanation

Answer: B

India Ratings & Research has lowered India’s Growth forecast for the current fiscal to 7.3%, from 7.5%.

Question 10:Stephanie Frappart became the first woman to referee a Ligue 1 match of __________.
A. Italy
B. France
C. Spain
D. Germany

Answer and Explanation

Answer: B

Stephanie Frappart became the first woman to referee a French Ligue 1 match.

Daily Current Affairs: 2 May

General Knowledge Tests for may-2019
Happy Learning!
May-1May-2May-3May-4May-5
May-6May-7May-8May-9May-10
May-11May-12May-13May-14May-15
May-16May-17May-18May-19May-20
May-21May-22May-23May-24May-25
May-26May-27May-28May-29May-30
May-31

Daily Current Affairs 2 May 2019 Current Affairs Quiz 2 May 2019 Current Affairs Infographic

Content Ads 02 Sample 01
Pop Up

LIVE STREAMING ON YOUTUBE

Starting 3rd June 2024, 7pm

Onwards

FREE CHEAT SHEET

Learn
How to Master VA-RC 

This free (and highly detailed) cheat sheet will give you strategies to help you grow

No thanks, I don't want it.

Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Rsz 1rsz Close Img

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img