Current Affairs Quiz 20 May 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 20 May 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 20 May 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 20 May 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 20 May 2019

Question 1:Where is the Headquarter of Badminton World Federation?
A. Kuala Lumpur
B. Jakarta
C. Singapore City
D. George Town

Answer and Explanation

Answer: A

Badminton World Federation (BWF) :- Headquarter: Kuala Lumpur, Malaysia || President: Poul-Erik Hoyer Larsen

Question 2:What is the Capital of Italy?
A. Venice
B. Rome
C. Milan
D. Turin

Answer and Explanation

Answer: B

Italy:- Capital – Rome || Currency – Euro || Prime Minister – Giuseppe Conte || President – Sergio Mattarella

Question 3:Government of India has issued a ‘drought advisory’ to six states named Maharashtra, ____________, Karnataka, Andhra Pradesh, Telangana and Tamil Nadu.
A. Gujarat
B. Rajasthan
C. Madhya Pradesh
D. Uttar Pradesh

Answer and Explanation

Answer: A Government of India has issued a ‘drought advisory’ to six states named Maharashtra, Gujarat, Karnataka, Andhra Pradesh, Telangana and Tamil Nadu.

Question 4:Wildlife Crime Control Bureau a statutory body established by the Government of India to combat wildlife crime. It was constituted through the Wild Life Amendment Act,__________.
A. 1972
B. 1976
C. 1979
D. 1975

Answer and Explanation

Answer: A

Wildlife Crime Control Bureau a statutory body established by the Government of India to combat wildlife crime. It was constituted through the Wild Life Amendment Act, 1972 and received its on 6 June 2007. It became operational in 2008.

Question 5:Wholesale Price Index-based inflation for April 2019 eased to __________, from 3.62% in April 2018.
A. 3.25%
B. 3.07%
C. 3.35%
D. 3.10%

Answer and Explanation

Answer: B

Wholesale Price Index-based inflation for April 2019 eased to 3.07%, from 3.62% in April 2018.

Question 6:To combat online extremism, India has decided to sign an international call initiated by the Governments of ___________ and New Zealand along with top social media companies after the Christchurch attacks.
A. USA
B. England
C. France
D. Germany

Answer and Explanation

Answer: C

To combat online extremism, India has decided to sign an international call initiated by the governments of France and New Zealand along with top social media companies after the Christchurch attacks.

Question 7:Actor Anil Kapoor was felicitated by the Council of __________ Chambers of Commerce in India.
A. African
B. Asian
C. European
D. American

Answer and Explanation

Answer: C

Actor Anil Kapoor was felicitated by the Council of European Chambers of Commerce (CEUCC) in India.

Question 8:Toma Daniel “Tim” Conway was an __________ actor, comedian, and filmmaker.
A. French
B. British
C. German
D. American

Answer and Explanation

Answer: D

Toma Daniel “Tim” Conway was an American actor, comedian, and filmmaker. He portrayed the inept Ensign Parker in the 1960s World War II situation comedy McHale’s Navy.

Question 9:India has delivered first pair of Mi-24 attack helicopters to the ___________ Air Force to counter insurgency and fight against terrorism.
A. Afghanistan
B. Maldives
C. Indonesian
D. Bangladesh

Answer and Explanation

Answer: A

India has delivered first pair of Mi-24 attack helicopters to the Afghan Air Force to counter insurgency and fight against terrorism.

Question 10:RBI-appointed committee headed by ___________ has submitted its suggestions on promoting digital payments.
A. Narayana Murthy
B. Nandan Nilekani
C. Vishal Sikka
D. Kris Gopalakrishna

Answer and Explanation

Answer: B

RBI-appointed committee headed by Nandan Nilekani has submitted its suggestions on promoting digital payments.

Daily Current Affairs: 20 May

General Knowledge Tests for may-2019
Happy Learning!
May-1May-2May-3May-4May-5
May-6May-7May-8May-9May-10
May-11May-12May-13May-14May-15
May-16May-17May-18May-19May-20
May-21May-22May-23May-24May-25
May-26May-27May-28May-29May-30
May-31

Daily Current Affairs 20 May 2019 Current Affairs Quiz 20 May 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest