Current Affairs Quiz 21 May 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 21 May 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 21 May 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 21 May 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 21 May 2019

Question 1:Acc. to India’s Child Mortality Rate, In 2015, At ___________ deaths per 1,000 live births.
A. 37.8
B. 67.8
C. 57.8
D. 47.8

Answer and Explanation

Answer: D

Acc. to India’s Child Mortality Rate, In 2015, At 47.8 deaths per 1,000 live births.

Question 2:External Affairs Minister Sushma Swaraj will attend SCO Foreign Minister’s meet in _________, Kyrgyz Republic.
A. Dushanbe
B. Bishkek
C. Tashkent
D. Nur Sultan

Answer and Explanation

Answer: B

External Affairs Minister Sushma Swaraj will attend SCO Foreign Minister’s meet in Bishkek, Kyrgyz Republic.

Question 3:Dr ___________, The Additional Principal Secretary to the Prime Minister of India has been conferred the 2019 UN Sasakawa Award for Disaster Reduction by the United Nations Office for Disaster Risk Reduction.
A. PK Mishra
B. PK Saha
C. PK Sahu
D. PK Mahanto

Answer and Explanation

Answer: A

Dr PK Mishra, The Additional Principal Secretary to the Prime Minister of India has been conferred the 2019 UN Sasakawa Award for Disaster Reduction by the United Nations Office for Disaster Risk Reduction.

Question 4:The International Day for Biological Diversity is a United Nations–sanctioned international day for the promotion of biodiversity issues. It is currently held on ___________.
A. May 22
B. May 24
C. May 25
D. May 23

Answer and Explanation

Answer: A

The International Day for Biological Diversity is a United Nations–sanctioned international day for the promotion of biodiversity issues. It is currently held on May 22.

Question 5:A meeting for the development of Turkmenistan-Afghanistan-Pakistan-India (TAPI) gas pipeline held in __________.
A. Turkmenistan
B. Afghanistan
C. Pakistan
D. India

Answer and Explanation

Answer: A

A meeting for the development of Turkmenistan-Afghanistan-Pakistan-India (TAPI) gas pipeline held in Turkmenistan.

Question 6:UAE celebrates World Day for Cultural Diversity for Dialogue and Development on ____________.
A. May 22
B. May 24
C. May 21
D. May 23

Answer and Explanation

Answer: C

UAE celebrates World Day for Cultural Diversity for Dialogue and Development on 21st May.

Question 7:US House Speaker __________ was honoured with the 2019 John F. Kennedy Profile in Courage Award.
A. Chuck Schumer
B. Paul Pelosi
C. Nancy Pelosi
D. Paul Ryan

Answer and Explanation

Answer: C

US House Speaker Nancy Pelosi was honoured with the 2019 John F. Kennedy Profile in Courage Award.

Question 8:RBI has appointed former deputy governor Rama Subramaniam Gandhi as an additional director on the board of ____________.
A. Yes Bank
B. ICICI Bank
C. Axis Bank
D. HDFC Bank

Answer and Explanation

Answer: A

RBI has appointed former deputy governor Rama Subramaniam Gandhi as an additional director on the board of Yes Bank.

Question 9:BSNL has partnered with ___________ for expanding WiFi footprint in India.
A. Google
B. Amazon
C. Microsoft
D. CISCO

Answer and Explanation

Answer: A

BSNL has partnered with Google for expanding WiFi footprint in India. Bharat Sanchar Nigam Limited :- Headquarter: New Delhi || CEO: Anupam Shrivastava

Question 10:__________ has become first indian state to tap into masala bond market.
A. Andhra Pradesh
B. Kerala
C. Tamil Nadu
D. Karnataka

Answer and Explanation

Answer: B

Kerala Infrastructure Investment Fund Board (KIIFB)’s masala bond worth of USD 312 million in London Stock Exchange’s International Securities Market.

Daily Current Affairs: 21 May

General Knowledge Tests for may-2019
Happy Learning!
May-1May-2May-3May-4May-5
May-6May-7May-8May-9May-10
May-11May-12May-13May-14May-15
May-16May-17May-18May-19May-20
May-21May-22May-23May-24May-25
May-26May-27May-28May-29May-30
May-31

Daily Current Affairs 21 May 2019 Current Affairs Quiz 21 May 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest