Current Affairs Quiz 26 May 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 26 May 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 26 May 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 26 May 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 26 May 2019

Question 1:Who is the President of ADB?
A. Takehiko Nakao
B. Hans Joachim Fuchtel
C. Jin Liqun
D. KV Kamath

Answer and Explanation

Answer: A

Headquarters: Mandaluyong, Philippines || President: Takehiko Nakao || Membership: 68 countries || Founded: 19 December 1966 || Purpose: Economic development

Question 2:Where is the Headquarter of the SCO?
A. Hong Kong
B. Beijing
C. Shanghai
D. Tokyo

Answer and Explanation

Answer: B

Headquarters: Beijing, China || Founded: 26 April 1996 || Secretary General: Vladimir Norov || Abbreviation: SCO || Founders: China, Russia, Kyrgyzstan, Kazakhstan, Uzbekistan, Tajikistan

Question 3:ICGS ‘Shaurya’ and Assam Rifles have signed ‘Affiliation Charter’ in __________.
A. Shillong
B. Guwahati
C. Kohima
D. Agartala

Answer and Explanation

Answer: A

ICGS ‘Shaurya’ and Assam Rifles have signed ‘Affiliation Charter’ in Shillong.

Question 4:India-China Border Personnel Meet between armies was held in _________.
A. Ladakh
B. Doklam
C. Tibet
D. Aksai China

Answer and Explanation

Answer: A

India-China Border Personnel Meet between armies was held in Ladakh. Border Personnel Meeting points are locations along the disputed Sino-Indian border where the armies of both countries hold ceremonial and practical meetings to resolve border issues and improve relations.

Question 5:The chief of Ansar Ghazwat-ul-Hind, ___________ was killed in an encounter with security forces in Pulwama.
A. Sameer Tiger
B. Zakir Musa
C. Burhan Wani
D. Sabzar Bhat

Answer and Explanation

Answer: B

The chief of Ansar Ghazwat-ul-Hind, Zakir Musa was killed in an encounter with security forces in Pulwama.

Question 6:A delegation from Information and Broadcasting Ministry of India has participated in the 2nd Shanghai Cooperation Organisation Mass Media Forum at Bishkek in ___________.
A. Tajikistan
B. Kazakhstan
C. Kyrgyzstan
D. Uzbekistan

Answer and Explanation

Answer: C

A delegation from Information and Broadcasting Ministry of India has participated in the 2nd Shanghai Cooperation Organisation Mass Media Forum at Bishkek in Kyrgyzstan.

Question 7:What is the Capital of Papua New Guinea?
A. Honiara
B. Port Vila
C. Port Moresby
D. Guinean Kina

Answer and Explanation

Answer: C

Capital: Port Moresby || Currency: Papua New Guinean kina || Continent: Oceania

Question 8:Pakistan military has test-fired ballistic missile __________.
A. Shaheen-II
B. Shahid-II
C. Shah-II
D. Aheen-II

Answer and Explanation

Answer: A

Pakistan military has test-fired ballistic missile Shaheen-II.

Question 9:Adani Ports and Special Economic Zone will set up its first container terminal outside India in ________.
A. Myanmar
B. Sri Lanka
C. Maldives
D. Iran

Answer and Explanation

Answer: A

Adani Ports and Special Economic Zone will set up its first container terminal outside India in Myanmar.

Question 10:The 5th Smart Cities India 2019 Expo was inaugurated in __________.
A. Chennai
B. New Delhi
C. Kolkata
D. Mumbai

Answer and Explanation

Answer: B

The 5th Smart Cities India 2019 Expo was inaugurated in New Delhi.

Daily Current Affairs: 26 May

General Knowledge Tests for may-2019
Happy Learning!
May-1May-2May-3May-4May-5
May-6May-7May-8May-9May-10
May-11May-12May-13May-14May-15
May-16May-17May-18May-19May-20
May-21May-22May-23May-24May-25
May-26May-27May-28May-29May-30
May-31

Daily Current Affairs 26 May 2019 Current Affairs Quiz 26 May 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest