Current Affairs Quiz 28 May 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 28 May 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 28 May 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 28 May 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 28 May 2019

Question 1:‘Tree Ambulance’ service was launched by Vice President M. Venkaiah Naidu in ___________.
A. Chennai
B. New Delhi
C. Kolkata
D. Mumbai

Answer and Explanation

Answer: A

‘Tree Ambulance’ service was launched by Vice President M. Venkaiah Naidu in Chennai.

Question 2:Chandrani Murmu of Keonjhar, __________ is currently the youngest Indian Member of Parliament.
A. Andhra Pradesh
B. Odisha
C. Jharkhand
D. Bihar

Answer and Explanation

Answer: B

Chandrani Murmu of Keonjhar, Odisha is currently the youngest Indian Member of Parliament.

Question 3:ISRO Chairman ___________ has flagged off the shipment of India’s largest liquid hydrogen storage tank in Chittoor district of Andhra Pradesh.
A. K Sivan
B. S Christopher
C. AS Kiran Kumar
D. Damodar Rao

Answer and Explanation

Answer: A

ISRO Chairman K Sivan has flagged off the shipment of India’s largest liquid hydrogen storage tank in Chittoor district of Andhra Pradesh.

Question 4:NASA has unveiled schedule for ‘Artemis’ _________ Moon mission.
A. 2024
B. 2020
C. 2022
D. 2023

Answer and Explanation

Answer: A

NASA has unveiled schedule for ‘Artemis’ 2024 Moon mission. Artemis was Apollo’s twin sister in Greek mythology, and the goddess of hunting, wilderness, and the Moon.

Question 5:__________ has launched the world’s largest nuclear-powered icebreaker named ‘Ural’.
A. Russia
B. China
C. Japan
D. USA

Answer and Explanation

Answer: A

Russia has launched the world’s largest nuclear-powered icebreaker named ‘Ural’. It was inducted by Russia’s Rosatom Atomic Energy Corporation.

Question 6:Menstrual Hygiene Day is an annual awareness day on _________ to highlight the importance of good menstrual hygiene management.
A. May 29
B. May 27
C. May 28
D. May 30

Answer and Explanation

Answer: C

Menstrual Hygiene Day is an annual awareness day on May 28 to highlight the importance of good menstrual hygiene management.

Question 7:India has been elected to the Executive Board of first UN-Habitat Assembly in _________, Kenya.
A. Addis Ababa
B. Mombasa
C. Nairobi
D. Denver

Answer and Explanation

Answer: C

India has been elected to the Executive Board of first UN-Habitat Assembly in Nairobi, Kenya.

Question 8:Professor Balram Bhargava was honoured with 2019 Dr Lee Jong-wook Memorial Prize for Public Health at the _______ World Health Assembly was held in Geneva, Switzerland.
A. 73rd
B. 71st
C. 74th
D. 72nd

Answer and Explanation

Answer: D

Professor Balram Bhargava was honoured with 2019 Dr Lee Jong-wook Memorial Prize for Public Health at the 72nd World Health Assembly was held in Geneva, Switzerland.

Question 9:____________ is the President of the Academy of Motion Pictures Arts and Sciences.
A. John Bailey
B. Dawn Hudson
C. Carol Littleton
D. Ken Kwapis

Answer and Explanation

Answer: A

John Bailey is the President of the Academy of Motion Pictures Arts and Sciences. John Ira Bailey is an American cinematographer and film director known for his collaborations with directors Paul Schrader, Lawrence Kasdan, Michael Apted, and Ken Kwapis.

Question 10:________ has won Indian Women’s League Champions defeating Manipur Police SC.
A. Sati FC
B. Sethu FC
C. Sindhu FC
D. Sathi FC

Answer and Explanation

Answer: B

Sethu FC has won Indian Women’s League Champions defeating Manipur Police SC.

Daily Current Affairs: 28 May

General Knowledge Tests for may-2019
Happy Learning!
May-1May-2May-3May-4May-5
May-6May-7May-8May-9May-10
May-11May-12May-13May-14May-15
May-16May-17May-18May-19May-20
May-21May-22May-23May-24May-25
May-26May-27May-28May-29May-30
May-31

Daily Current Affairs 28 May 2019 Current Affairs Quiz 28 May 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest

[i]
[i]