Current Affairs Quiz 29 May 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 29 May 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 29 May 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 29 May 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 29 May 2019

Question 1:Devi Ahilya Bai Holkar Airport of _________ has been awarded Worlds Standardization Certification by the United Kingdom.
A. Indore
B. Bhopal
C. Jabalpur
D. Gwalior

Answer and Explanation

Answer: A

Devi Ahilya Bai Holkar Airport of Indore has been awarded Worlds Standardization Certification by the United Kingdom.

Question 2:Admiral Karambir Singh is the _________ and current Chief of the Naval Staff of the Indian Navy.
A. 27th
B. 24th
C. 25th
D. 26th

Answer and Explanation

Answer: B

Admiral Karambir Singh is the 24th and current Chief of the Naval Staff of the Indian Navy.

Question 3:Who is the Governor of Sikkim?
A. Ganga Prasad
B. Devendra Bhandari
C. Prem Singh Tamang
D. VP Bhaduri

Answer and Explanation

Answer: A

Capital: Gangtok || Governor: Ganga Prasad || Chief Minister: Prem Singh Tamang

Question 4:What is the Capital of Malawi?
A. Lilongwe
B. Kwacha
C. Malawian
D. Mulanje Massif

Answer and Explanation

Answer: A

Capital: Lilongwe || Currency: Malawian kwacha

Question 5:World Digestive Health Day (WDHD) every________, initiating a worldwide public health campaign.
A. May 29
B. May 27
C. May 28
D. May 30

Answer and Explanation

Answer: A

World Digestive Health Day (WDHD) every May 29, initiating a worldwide public health campaign through its national societies and 50,000 individual members.

Question 6:What is the Theme of International Day of United Nations Peacekeepers?
A. Peacekeeping Operations
B. Women in Peacekeeping: Power to Empower
C. Protecting Civilians, Protecting Peace
D. Resolution 57/129 International Day of United Nations Peacekeepers

Answer and Explanation

Answer: C

The “International Day of United Nations Peacekeepers”, May 29, is “an international day to pay tribute to all the men and women who have served and continue to serve in United Nations peacekeeping.

Question 7:RBI has extended ____________ (RTGS) Timings from 4:30 pm to 6 pm.
A. Real Trace Gross Settlement
B. Real Time Growth Settlement
C. Real Time Gross Settlement
D. Real Trace Growth Settlement

Answer and Explanation

Answer: C

RBI has extended Real Time Gross Settlement (RTGS) Timings from 4:30 pm to 6 pm. Real-time gross settlement systems (RTGS) is a funds transfer system where money transfer takes place from one bank to another on a “real time” basis and “gross” basis. Settlement in the “real time” means that the transaction happens almost immediately.

Question 8:__________ has launched ‘Bank on Wheels’ facility, a mobile van facility.
A. Indian Overseas Bank
B. Bank of India
C. Overseas Bank of India
D. Indian Bank

Answer and Explanation

Answer: A

Indian Overseas Bank has launched ‘Bank on Wheels’ facility, a mobile van facility.

Question 9:Indian writer _________ was awarded as the winner of Nine Dots Prize 2019.
A. Annie Zaidi
B. Yasmin Zaidi
C. Ali Jawad Zaidi
D. Asad Zaidi

Answer and Explanation

Answer: A

Indian writer Annie Zaidi was awarded as the winner of Nine Dots Prize 2019.

Question 10:Lewis Hamilton won the Monaco Grand Prix 2019 defeating _______ teammate Valtteri Bottas.
A. Red Bull
B. Mercedes
C. BMW Motorrad
D. Ferrari

Answer and Explanation

Answer: B

Lewis Hamilton won the Monaco Grand Prix 2019 defeating Mercedes teammate ValtteriBottas.

Daily Current Affairs: 29 May

General Knowledge Tests for may-2019
Happy Learning!
May-1May-2May-3May-4May-5
May-6May-7May-8May-9May-10
May-11May-12May-13May-14May-15
May-16May-17May-18May-19May-20
May-21May-22May-23May-24May-25
May-26May-27May-28May-29May-30
May-31

Daily Current Affairs 29 May 2019 Current Affairs Quiz 29 May 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest