Current Affairs Quiz 30 May 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 30 May 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 30 May 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 30 May 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,
Daily Current Affairs Today 30 May 2019

Question 1:Narendra Modi took oath as the _______ Prime Minister of India at the RashtrapatiBhavan.
A. 17th
B. 14th
C. 16th
D. 15th

Answer and Explanation

Answer: D

Narendra Modi took oath as the 15th Prime Minister of India at the RashtrapatiBhavan.

Question 2:Hindi Journalism Day is observed on ________.
A. 31st May
B. 29th May
C. 28th May
D. 30th May

Answer and Explanation

Answer: D

Hindi Journalism Day is observed on 30th May. On 30th May 1826, the first Hindi newspaper of India called UdantMartand (The Rising Sun) was edited and published.

Question 3:In 1987 that Goa became the __________ state of India.
A. 25th
B. 26th
C. 24th
D. 27th

Answer and Explanation

Answer: A

In 1987 that Goa became the 25th state of India. The 32nd Statehood Day of Goa is observed on 30th May.

Question 4:Which country has topped IMD World Competitiveness Rankings?
A. Singapore
B. USA
C. Japan
D. China

Answer and Explanation

Answer: A

India has moved up to 43rd from 44th in the 2019 edition of the IMD World Competitiveness Rankings.

Question 5:What is the Capital of Nigeria?
A. Abuja
B. Naira
C. Hausa
D. Igbo

Answer and Explanation

Answer: A

Capital: Abuja || Currency: Nigerian naira || Major languages: Hausa; Igbo; Yoruba

Question 6:Prime Minister Benjamin Netanyahu has failed to form a Coalition Government which is followed by _________ lawmakers voted to dissolve parliament.
A. Afghanistan
B. Iran
C. Israel
D. Oman

Answer and Explanation

Answer: C

Prime Minister Benjamin Netanyahu has failed to form a Coalition Government which is followed by Israeli lawmakers voted to dissolve parliament.

Question 7:What is the Current Bank Rate?
A. 6.50%
B. 6.25%
C. 6.00%
D. 6.75%

Answer and Explanation

Answer: B

RBI :- Bank rate: 6.25% || Interest on reserves: 4.00% (market determined) || Headquarters: Mumbai || Founder: British Raj || Governor: Shaktikanta Das.

Question 8:_______ has drafted a committee for the development of housing finance securitisation market in India.
A. RBI
B. NHB
C. SEBI
D. NABARD

Answer and Explanation

Answer: A

RBI has drafted a committee for the development of housing finance securitisation market in India.

Question 9:The 2019 ISSF World Cup’s third leg is being held in _________, Germany.
A. Munich
B. Berlin
C. Hamburg
D. Frankfurt

Answer and Explanation

Answer: A

The 2019 ISSF World Cup’s third leg is being held in Munich, Germany.

Question 10:The 2019 ICC Cricket World Cup is the ________ edition of the Cricket World Cup, being hosted by England and Wales from 30 May to 14 July 2019.
A. 11th
B. 12th
C. 14th
D. 13th

Answer and Explanation

Answer: B

The 2019 ICC Cricket World Cup is the 12th edition of the Cricket World Cup, being hosted by England and Wales from 30 May to 14 July 2019.

Daily Current Affairs: 30 May

General Knowledge Tests for may-2019
Happy Learning!
May-1May-2May-3May-4May-5
May-6May-7May-8May-9May-10
May-11May-12May-13May-14May-15
May-16May-17May-18May-19May-20
May-21May-22May-23May-24May-25
May-26May-27May-28May-29May-30
May-31

Daily Current Affairs 30 May 2019 Current Affairs Quiz 30 May 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest