Current Affairs Quiz 31 May 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 31 May 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 31 May 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 31 May 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 31 May 2019

Question 1:Who is the Minister of Human Resource and Development?
A. Ramesh Pokhriyal Nishank
B. Gajendra Singh Shekhawat
C. Ravi Shankar Prasad
D. Prakash Javadekar

Answer and Explanation

Answer: A

Ramesh Pokhriyal is an Indian politician belonging to the Bharatiya Janata Party. He was Chief Minister of Uttarakhand from 2009 to 2011.

Question 2:Air Chief Marshal Birender Singh Dhanoa has received the baton of Chairman of Chiefs of Staff Committee (COSC) from Admiral ___________.
A. Ajit Doval
B. Sunil Lanba
C. Birender Singh Dhanoa
D. Bipin Rawat

Answer and Explanation

Answer: B

Air Chief Marshal Birender Singh Dhanoa has received the baton of Chairman of Chiefs of Staff Committee (COSC) from Admiral Sunil Lanba.

Question 3:____________ is an Indian politician of the Bharatiya Janata Party, who is currently serving as the Minister of Finance and Minister of Corporate Affairs.
A. Nirmala Sitharaman
B. Piyush Goyal
C. Arun Jaitley
D. Thawarchand Gehlot

Answer and Explanation

Answer: A

Nirmala Sitharaman is an Indian politician of the Bharatiya Janata Party, who is currently serving as the Minister of Finance and Minister of Corporate Affairs.

Question 4:The 10th National Science Film Festival of India will be organised in __________ on 2020.
A. Tripura
B. Manipur
C. Nagaland
D. Assam

Answer and Explanation

Answer: A

The 10th National Science Film Festival of India will be organised in Tripura on 2020.

Question 5:World No Tobacco Day is observed around the world every year on _________.
A. 31st May
B. 29th May
C. 28th May
D. 30th May

Answer and Explanation

Answer: A

World No Tobacco Day is observed around the world every year on 31 May. It is intended to encourage a 24-hour period of abstinence from all forms of tobacco consumption around the globe.

Question 6:Murray Gell-Mann has passed away, was an _______ physicist who received the 1969 Nobel Prize in Physics for his work on the theory of elementary particles.
A. British
B. American
C. German
D. Spanish

Answer and Explanation

Answer: B

Murray Gell-Mann was an American physicist who received the 1969 Nobel Prize in Physics for his work on the theory of elementary particles.

Question 7:The 2020 ADB meeting will be held in ________.
A. India
B. Sri Lanka
C. South Korea
D. Fiji

Answer and Explanation

Answer: C

The 2020 ADB meeting will be held in South Korea. Sri Lanka will host Asian Development Bank (ADB) annual meeting in 2021.

Question 8:Who is the CEO of Indigo Airlines?
A. Ronojoy Dutta
B. Achuthan Saha
C. Ajay Singh
D. Leslie Thng

Answer and Explanation

Answer: A

Parent company: Interglobe Aviation Ltd || CEO: Mr. Ronojoy Dutta

Question 9:The Economic Survey will be presented by new Chief Economic Adviser ___________ on July 4.
A. Krishnamurthy Subramanian
B. IG Patel
C. Arvind Subramanian
D. Kaushik Basu

Answer and Explanation

Answer: A

The Economic Survey will be presented by new Chief Economic Adviser Krishnamurthy Subramanian on July 4.

Question 10:The 2019 South Asian Games, officially the XIII South Asian Games, is a major multi-sport event will be held from 1–10 December 2019 in __________.
A. Sri Lanka
B. Bhutan
C. Nepal
D. Bangladesh

Answer and Explanation

Answer: C

The 2019 South Asian Games, officially the XIII South Asian Games, is a major multi-sport event will be held from 1–10 December 2019 in Kathmandu and Pokhara, Nepal.

Daily Current Affairs: 31 May

General Knowledge Tests for may-2019
Happy Learning!
May-1May-2May-3May-4May-5
May-6May-7May-8May-9May-10
May-11May-12May-13May-14May-15
May-16May-17May-18May-19May-20
May-21May-22May-23May-24May-25
May-26May-27May-28May-29May-30
May-31

Daily Current Affairs 31 May 2019 Current Affairs Quiz 31 May 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest