Current Affairs Quiz 4th May 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 4th May 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 4th May 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 4th May 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 4th May 2020

Question 1:Who is the Minister of Jal Shakti?
A. Gajendra Singh Shekhawat
B. Arjun Ram Meghwal
C. Kailash Choudhary
D. Giriraj Singh

Answer and Explanation

Answer: A

Minister of Jal Shakti- Gajendra Singh Shekhawat Gajendra Singh Shekhawat is an Indian politician from Rajasthan who is currently serving as Union Cabinet Minister in Ministry of Jal Shakti. He is a member of parliament from the Bharatiya Janata Party representing Jodhpur in the Lok Sabha.

Question 2:____________ Government has confirmed that more than 2500 pigs were killed due to African Swine Flu in the state.
A. Tripura
B. Assam
C. Nagaland
D. West Bengal

Answer and Explanation

Answer: B

Assam Government has confirmed that more than 2500 pigs were killed due to African Swine Flu in the state.

Question 3:PM Modi will attend Non-Aligned Movement Summit representing India through a video conference and which will be chaired by ____________ President Ilham Aliyev.
A. Azerbaijan
B. Armenia
C. Uzbekistan
D. Turkey

Answer and Explanation

Answer: A

PM Modi will attend Non-Aligned Movement Summit representing India through a video conference and which will be chaired by Azerbaijan President Ilham Aliyev.

Question 4:US-based private equity firm Silver Lake will invest Rs 5655 crore into _____________ for 1.15% Stake.
A. Reliance Jio
B. Airtel
C. Vodafone-Idea
D. MTNL

Answer and Explanation

Answer: A

US-based private equity firm Silver Lake will invest Rs 5655 crore into Reliance Jio for 1.15% Stake.

Question 5:National E-Commerce Market place ‘Bharat Market’ was launched by ______________.
A. Confederation of All India Traders
B. Federation of Indian Chambers of Commerce & Industry
C. Confederation of Indian Industry
D. Indian Chambers of Commerce

Answer and Explanation

Answer: A

National E-Commerce Market place ‘Bharat Market’ was launched by Confederation of All India Traders (CAIT). Confederation of All India Traders was established in the year 1990 to consolidate the trading community of India which is though self-organized but yet is classified as unorganized and to protect their interest.

Question 6:_______________CEO T. V. Narendran has stepped down as president of Indian Steel Association.
A. Mittal Steel
B. Jindal Steel
C. Tata Steel
D. RastriyaIspat Nigam

Answer and Explanation

Answer: C

Tata Steel CEO T. V. Narendran has stepped down as president of Indian Steel Association. Indian Steel Association was formed in 2014, ISA is an umbrella industry body representing 18 full and affiliate members, including the top steel producing companies in India such as Tata Steel, JSW Steel, Steel Authority of India Ltd., Arcelor Mittal Nippon Steel India, RastriyaIspat Nigam Ltd. and Jindal Steel & Power Ltd,

Question 7:Who is the CEO of Yes Bank?
A. Ravneet Gill
B. Rana Kapoor
C. Prashant Kumar
D. Neeraj Dhawan

Answer and Explanation

Answer: C

Yes Bank: Headquarters- Mumbai || CEO- Prashant Kumar || Tagline- Experience our Expertise.

Question 8:International Firefighters’ Day is observed on _____________.
A. May 4
B. May 5
C. May 6
D. May 7

Answer and Explanation

Answer: A

International Firefighters’ Day is observed on May 4. It was instituted after a proposal was emailed out across the world on January 4, 1999 due to the deaths of five firefighters in tragic circumstances in a bushfire in Australia.

Question 9: World Laughter Day is celebrated on the first _____________ of May every year.
A. Sunday
B. Saturday
C. Monday
D. Friday

Answer and Explanation

Answer: A

World Laughter Day is celebrated on the first Sunday of May every year. The first celebration was on January 10, 1998, in Mumbai, India, and was arranged by Dr. Madan Kataria, founder of the worldwide Laughter Yoga movement.

Question 10:Where is the Headquarter of Non-Aligned Movement?
A. Malaysia
B. Indonesia
C. Japan
D. India

Answer and Explanation

Answer: B

NAM: Founded: 1961, Belgrade, Serbia || Headquarters: Central Jakarta, Indonesia || Chairperson: Ilham Aliyev

Daily Current Affairs: 4th May

Daily Current Affairs 4 May 2020 Current Affairs Quiz 4 May 2020 Current Affairs Infographic

Get Posts Like This Sent to your Email
Updates for Free Live sessions and offers are sent on mail. Don't worry: we do not send too many emails..:)
Get Posts Like This Sent to your Email
Updates for Free Live sessions and offers are sent on mail. Don't worry: we do not send too many emails..:)
Join Our Newsletter
Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.
Join Our Newsletter
Leverage agile frameworks to provide a robust synopsis for high level overviews.
Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates
Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Pin It on Pinterest