Current Affairs Quiz 7 May 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 7 May 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 7 May 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 7 May 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 7 May 2019

Question 1:ISRO is planning to launch _______ mission to study the sun early in 2020.
A. Aditya- L1
B. Sooraj- L1
C. Deep- L1
D. Divakar- L1

Answer and Explanation

Answer: A

ISRO is planning to launch Aditya- L1 mission to study the sun early in 2020.

Question 2: World Asthma Day takes place on the first ___________ of May.
A. Friday
B. Tuesday
C. Thursday
D. Saturday

Answer and Explanation

Answer: B

World Asthma Day takes place on the first Tuesday of May. World Asthma Day is an annual event organized by the Global Initiative for Asthma to improve asthma awareness and care around the world.

Question 3:India Brazil and South Africa (IBSA) Sherpas’ meeting was held in _________, Kerala.
A. Kochi
B. Thiruvananthapuram
C. Munnar
D. Kozhikode

Answer and Explanation

Answer: A

India Brazil and South Africa (IBSA) Sherpas’ meeting was held in Cochin, Kerala.

Question 4:___________ has launched new initiative named Global Registry of Violent Deaths.
A. UNDP
B. ICAN
C. SIPRI
D. IAEA

Answer and Explanation

Answer: C

Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) has launched new initiative named Global Registry of Violent Deaths.

Question 5:Asian Development Bank has launched a __________ Action Plan for Healthy Oceans and Sustainable Blue Economies for Asia and Pacific Region.
A. $5 Billion
B. $6 Billion
C. $3 Billion
D. $4 Billion

Answer and Explanation

Answer: A

Asian Development Bank has launched a $5 Billion Action Plan for Healthy Oceans and Sustainable Blue Economies for Asia and Pacific Region.

Question 6:Vodafone Idea Ltd has inked a multi-million-dollar IT outsourcing deal with ______ for 5 years.
A. Wipro
B. Infosys
C. IBM
D. Cognizant

Answer and Explanation

Answer: C

Vodafone Idea Ltd has inked a multi-million-dollar IT outsourcing deal with IBM for 5 years.

Question 7:Microsoft has unveiled its own Blockchain-Based Service __________.
A. SharePoint Blockchain Service
B. Kubernetes Blockchain Service
C. Azure Blockchain Service
D. Microsoft Teams Blockchain Service

Answer and Explanation

Answer: C

Microsoft has unveiled its own Blockchain-Based Service ‘Azure Blockchain Service’.

Question 8:Saurav Ghosal and __________ emerged champions in the Asian squash championship in Men’s and Women’s Event.
A. Joshna Chinappa
B. Dipika Pallikal
C. Harpreet Pal Sandhu
D. Mou Ghosal

Answer and Explanation

Answer: A

Saurav Ghosal and Joshna Chinappa emerged champions in the Asian squash championship in Men’s and Women’s Event.

Question 9:Dragan Mihailovic of Serbia has been appointed as new head coach for Indian Men’s __________ team.
A. Volleyball
B. Basketball
C. Football
D. Hockey

Answer and Explanation

Answer: A

Dragan Mihailovic of Serbia has been appointed as new head coach for Indian Men’s Volleyball team.

Question 10:Who is the Director of ISRO?
A. Achal Kumar Jyoti
B. K Sivan
C. AS Kiran Kumar
D. S Christopher

Answer and Explanation

Answer: B

Headquarters: Bengaluru || Founder: Vikram Sarabhai || Founded: 15 August 1969 || Director: Kailasavadivoo Sivan || Subsidiary: Vikram Sarabhai Space Centre

Daily Current Affairs: 7 May

General Knowledge Tests for may-2019
Happy Learning!
May-1May-2May-3May-4May-5
May-6May-7May-8May-9May-10
May-11May-12May-13May-14May-15
May-16May-17May-18May-19May-20
May-21May-22May-23May-24May-25
May-26May-27May-28May-29May-30
May-31

Daily Current Affairs 7 May 2019 Current Affairs Quiz 7 May 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest