Content Ad 002

Current Affairs Quiz 1 November 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 1 November 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 1 November 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 1 November 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 1 November 2018

Question 1: _________________ responsible for the promotion of responsible, sustainable and universally accessible tourism.
A. UNWTO
B. WB
C. UNESCO
D. UNICEF

Answer and Explanation

Answer: A

The World Tourism Organization is the United Nations agency responsible for the promotion of responsible, sustainable and universally accessible tourism. || Headquarters: Madrid, Spain || Founded: 1975 || Parent organization: United Nations

Question 2: Where is the Headquarters of UN-Habitat?
A. Rwanda
B. Kenya
C. Brazil
D. Syria

Answer and Explanation

Answer: B

Headquarters: Nairobi, Kenya || Abbreviation: UN-Habitat || Head: Maimunah Mohd Sharif || Founded: 1978 || Parent organization: United Nations

Question 3: When was FTII founded ?
A. 1960
B. 1951
C. 1956
D. 1971

Answer and Explanation

Answer: A

Director: Bhupendra Kainthola || Founded: 1960 || Awards: National Film Award

Question 4: Orang National Park is located in ___________
A. Nagaland
B. Meghalaya
C. Manipur
D. Assam

Answer and Explanation

Answer: D

Assam:- Capital: Dispur || Chief Minister: Sarbananda Sonowal || Governor: Jagdish Mukhi.

Question 5: Who is the president of CSIR?
A. Narendra Modi
B. Ram Nath Kovind
C. M V Naidu
D. Harsh Vardhan

Answer and Explanation

Answer: A

CSIR:- Headquarters: New Delhi || President: PM Narendra Modi || Vice-President: Dr. Harsh Vardhan.

Question 6: Who is the DG of World Wildlife Fund
A. Georgio Sysliny
B. Maouro Icardi
C. Marco Lambertini
D. Takahiko Nakaho

Answer and Explanation

Answer: C

WWF International:- Headquarters: Gland, Switzerland || Director-General: Marco Lambertini.

Question 7: Where is the headquarter of SAFF?
A. Nepal
B. Pakistan
C. India
D. Bhutan

Answer and Explanation

Answer: C

President: Kazi Salahuddin || Founded: 1997 || Membership: 7 member associations || Motto: Strength in Unity || Parent organization: Asian Football Confederation || Headquarters: New Delhi, India

Question 8: Malala Yousafzai will be honoured with ‘Gleitsman Award’ by ___________ University.
A. Harvard
B. Oxford
C. MIT
D. Atlanta

Answer and Explanation

Answer: A

Malala Yousafzai will be honoured with ‘Gleitsman Award’ by Harvard University.

Question 9: The _________ edition of Bi-annual Living Planet Report 2018 was released by World Wildlife Fund(WWF).
A. 12th
B. 13th
C. 10th
D. 15th

Answer and Explanation

Answer: A

The twelfth edition of Bi-annual Living Planet Report 2018 was released by World Wildlife Fund(WWF).

Question 10: Former Indian Hockey captain Sandeep Singh’s statue has been installed at the ___________ Wax Museum.
A. Delhi
B. Jaipur
C. Landon
D. Dubai

Answer and Explanation

Answer: B

Former Indian Hockey captain Sandeep Singh’s statue has been installed at the Jaipur Wax Museum.

Daily Current Affairs: 1 November

General Knowledge Tests for November-2018
Happy Learning!
Nov.-1

Daily Current Affairs 1 November 2018 Current Affairs Quiz 1 November 2018 Current Affairs Infographic

Content Ads 02 Sample 01
Website Pop Up

LIVE STREAMING ON YOUTUBE

Starting 3rd June 2024, 7pm

Onwards

FREE CHEAT SHEET

Learn
How to Master VA-RC 

This free (and highly detailed) cheat sheet will give you strategies to help you grow

No thanks, I don't want it.

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img