Current Affairs Quiz 29th 30th November 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 29th 30th November 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 29th 30th November 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 29th 30th November 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 29th 30th November 2020

Question 1:The Global Terrorism Index 2020 ranks India as _______ in the world on a list of countries most affected by terrorism in 2019 by Institute of Economic & Peace.
A. 9th
B. 8th
C. 10th
D. 7th

Answer and Explanation

Answer: B

  • The Global Terrorism Index 2020 ranks India as 8th in the world on a list of countries most affected by terrorism in 2019 by Institute of Economic & Peace.
  • The top three most impacted countries by terrorism
  • 1. Afghanistan
  • 2. Iraq
  • 3. Nigeria
  • Question 2: _________ has been celebrated as the ‘Indian Organ Donation Day’ in the country.
    A. 26 November
    B. 27 November
    C. 28 November
    D. 29 November

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • 27 November has been celebrated as the ‘Indian Organ Donation Day’ in the country.
  • The year 2020 marks the 11th National Organ Donation Day. It is organised by the National Organ & Tissue Transplant Organization under the Ministry of Health and Family Welfare.
  • Question 3:International Day of Solidarity with the Palestinian People is observed on _______.
    A. 26 November
    B. 27 November
    C. 28 November
    D. 29 November

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • International Day of Solidarity with the Palestinian People is observed on 29th November.
  • The significance to the Palestinian people, is based on the call by the United Nations General Assembly for an annual observance of the resolution on the partition of Palestine.
  • Question 4: The Day of Remembrance for all Victims of Chemical Warfare is an annual event held ________.
    A. November 30
    B. November 29
    C. November 28
    D. November 27

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • The Day of Remembrance for all Victims of Chemical Warfare is an annual event held November 30.
  • It is as a “tribute to the victims of chemical warfare, as well as to reaffirm the commitment of the Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW) to the elimination of the threat of chemical weapons
  • Question 5:__________ has given its in-principle approval for the merger of Bharti AXA General Insurance with ICICI Lombard.
    A. IRDAI
    B. SEBI
    C. PFRDA
    D. CCI

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Insurance Regulatory and Development Authority of India has given its in-principle approval for the merger of Bharti AXA General Insurance with ICICI Lombard.
  • IRDAI: Founded: 1999 || Headquarters: Hyderabad || Chairperson: Subhash Chandra Khuntia.
  • Question 6:_________ has launched the Securities Market Trainers (SMARTs) program which is an initiative aimed at enhancing investor education and awareness.
    A. RBI
    B. NABARD
    C. SEBI
    D. PFRDA

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • SEBI has launched the Securities Market Trainers (SMARTs) program which is an initiative aimed at enhancing investor education and awareness.
  • SEBI: Founded: 12 April 1992 || Headquarters: Mumbai || Chairperson:Ajay Tyagi
  • Question 7:_________ has launched an ‘SMS Pay’ on POS terminals to allow merchants to accept contactless and remote payments from their customers.
    A. Kotak Bank
    B. Axis Bank
    C. YES Bank
    D. ICICI Bank

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • YES Bank has launched an ‘SMS Pay’ on POS terminals to allow merchants to accept contactless and remote payments from their customers.
  • YES Bank: MD & CEO: Prashant Kumar || Founder: Rana Kapoor || Headquarters: Mumbai,
  • Question 8:Union Territory of Jammu and Kashmir, the Lieutenant Governor, ________ has released Panchayat Newsletter “Parivartan“- a first ever publication in five official languages of J&K.
    A. Pankaj Sinha
    B. Ramesh Sinha
    C. Jayant Sinha
    D. Manoj Sinha

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Union Territory of Jammu and Kashmir, the Lieutenant Governor, Manoj Sinha has released Panchayat Newsletter “Parivartan“- a first ever publication in five official languages of J&K.
  • J&K: Capitals: Jammu (Winter), Srinagar (Summer)
  • Daily Current Affairs: 29th 30th November

    Daily Current Affairs 29th-30th November 2020 Current Affairs Quiz 29th-30th November 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest