Current Affairs Quiz 11 October 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 11 October 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 11 October 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 11 October 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 11 October 2019

Question 1:Pradhan Mantri Innovative Learning Programme-________________ has been launched from ISRO Headquarters at Bengaluru.
A. DHRUV
B. RAHU
C. KETU
D. MANGAL

Answer and Explanation

Answer: A

Pradhan Mantri Innovative Learning Programme-‘DHRUV’ has been launched from ISRO Headquarters at Bengaluru.

Question 2:Cabinet has approved an additional instalment of Dearness Allowance of ___________ to Central Government Employees and Dearness Relief to pensioners with effect from July 1, 2019.
A. 7%
B. 5%
C. 9%
D. 10%

Answer and Explanation

Answer: B

Cabinet has approved an additional instalment of Dearness Allowance of 5% to Central Government Employees and Dearness Relief to pensioners with effect from July 1, 2019. It is an increase of 5% over the existing rate of 12% of the basic pay/pension to compensate for price rise.

Question 3:Government of India has launched ______________ which is aimed at zero preventable maternal and new-born deaths in India.
A. SUMAN Scheme
B. KUSUM Scheme
C. MADHU Scheme
D. MATRITVA Scheme

Answer and Explanation

Answer: A

Government of India has launched SurakshitMatritvaAashwasan (SUMAN) scheme which is aimed at zero preventable maternal and new-born deaths in India.

Question 4:Science and Technology Minister _______________ has launched Gagan Enabled Mariner’s Instrument for Navigation and Information (GEMINI) system which is a satellite-based disaster warning device.
A. Arjun Munda
B. DV Sadananda Gowda
C. Prakash Javadekar
D. Dr. Harsh Vardhan

Answer and Explanation

Answer: D

Science and Technology Minister Dr. Harsh Vardhan has launched Gagan Enabled Mariner’s Instrument for Navigation and Information (GEMINI) system which is a satellite-based disaster warning device.

Question 5:SARAS AajeevikaMela has started in New Delhi by ______________ under the initiative of the Deendayal Antyodaya Yojana-National Rural Livelihoods Mission.
A. Ministry of Urban Development
B. Ministry of Rural Development
C. Ministry of Skill Development
D. Ministry of Home Affairs

Answer and Explanation

Answer: B

SARAS AajeevikaMela has started in New Delhi by the Ministry of Rural Development under the initiative of the Deendayal Antyodaya Yojana-National Rural Livelihoods Mission.

Question 6:Planet Saturn with a total of _________ has overtaken Planet Jupiter with 79 moons as the planet with most moons.
A. 80 moons
B. 81 moons
C. 82 moons
D. 83 moons

Answer and Explanation

Answer: C

Planet Saturn with a total of 82 moons has overtaken Planet Jupiter with 79 moons as the planet with most moons.

Question 7:The Nobel Prize in Literature 2019 was awarded to Austrian author ____________.
A. Sophie Semin
B. Wim Wenders
C. Peter Handke
D. Libgart Schwarz

Answer and Explanation

Answer: C

The Nobel Prize in Literature 2019 was awarded to Austrian author Peter Handke. Peter Handke is an Austrian novelist, playwright, translator, poet, film director and screenwriter. In the late 1960s, he was recognized for works such as the play Publikumsbeschimpfung and the novel Die Angst des TormannsbeimElfmeter.

Question 8:The proposed merger of ___________ with home Indiabulls Housing Finance has failed to get approval from RBI.
A. Karnataka Bank
B. South India Bank
C. Lakshmi Vilas Bank
D. Nainital Bank

Answer and Explanation

Answer: C

The proposed merger of Lakshmi Vilas Bank with home Indiabulls Housing Finance has failed to get approval from RBI.

Question 9:RBI has approved for the merger of district co-operative banks in __________ to form ___________ State Co-operative Bank.
A. Kerala
B. Rajasthan
C. Karnataka
D. Maharashtra

Answer and Explanation

Answer: A

RBI has approved for the merger of district co-operative banks in Kerala to form Kerala State Co-operative Bank.

Question 10:What is the Capital of Bahrain?
A. Muscat
B. Manama
C. Bahraini
D. Doha

Answer and Explanation

Answer: B

Bahrain: Capital: Manama || Currency: Bahraini dinar

Daily Current Affairs: 11 October

General Knowledge Tests for October-2019
Happy Learning!
October-1October-2October-3October-4October-5
October-6October-7October-8October-9October-10
October-11October-12October-13October-14October-15
October-16October-17October-18October-19October-20
October-21October-22October-23October-24October-25
October-26October-27October-28October-29October-30October-31

Daily Current Affairs 11 October 2019 Current Affairs Quiz 11 October 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest